Λίγα λόγια για την ”Ποπ” κουλτούρα στην Ελλάδα

850d1567a111c5cd156adf53361071efΔυσκολεύομαι πραγματικά να βάλω σε τάξη τις σκέψεις μου επί του θέματος. Ως μουσικός είχα την τύχη, αλλά κυρίως την ατυχία, να βιώσω και να παρατηρήσω πολλά μέσα στον χώρο. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από την λέξη ‘ποπ’. Βγαλμένη από την λέξη ‘popular’ που σημαίνει δημοφιλής. Παίζει μεγάλο ρόλο η έννοια  αυτή καθώς οι ποπ καλλιτέχνες είναι όσο διάσημοι είναι και οι πολιτικοί, οι αθλητές και άλλες κατηγορίες ανθρώπων. Διάσημος όμως δεν σημαίνει δημοφιλής. Διάσημος π.χ ήταν και ο Χίτλερ, αλλά δύσκολα μπορεί κάποιος να πει ότι ήταν δημοφιλής ( τουλάχιστον ως προς το μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου ) Αυτή η λεπτομέρεια παίζει καθοριστικό ρόλο στο τι ακριβώς εκπροσωπεί η ποπ κουλτούρα η οποία καλείται εξ’αρχής να είναι πάνω από όλα αρεστή στις μάζες, να είναι δημοφιλής, να είναι ποπ!

Η συνταγή είναι πραγματικά πολύ απλή. Ως θεμέλια βάζουμε μια ‘εύπεπτη’ και υπέρ-απλή μουσική σύνθεση με κύριο στόχο να ανεβάζει την διάθεση, να έχει έναν αέρα ανανέωσης, ερωτισμού και αισιοδοξίας. Οι στίχοι ακολουθούν στο ίδιο μοτίβο, όσο πιο απλοί γίνεται χωρίς καμία απολύτως διάθεση να προβληματίσουν τον ακροατή η να τον βάλουν στην δυσάρεστη θέση να σκεφτεί τι νόημα έχει αυτό που ακούει. π.χ ” 40 βαθμοί, λιώνει το κορμί, η λύση είναι μία, πάμε παραλία” .

Εξαιρετικές παραγωγές και ενορχηστρώσεις που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αυτές του εξωτερικού,όλα δουλεμένα στα καλύτερα στούντιο με τα καλύτερα μηχανήματα και με εφέ που τελειοποιούν την φωνή του καλλιτέχνη ακόμα κι’αν δεν ξέρει να βγάζει ούτε νότα. Τέλος, το μόνο που λείπει είναι η βιτρίνα. Όσο πιο ελκυστικός είναι ο καλλιτέχνης τόσο πιο πολύ πουλάει. Κανένα ενδιαφέρον δεν υπάρχει για το αν έχει ταλέντο και ικανότητες η για το αν γράφει ο ίδιος αυτά που λέει κ.τ.λ

Και κάπως έτσι, βγαίνει το καινούριο single του Τάδε, και πραγματικά δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό. Για παιδικά πάρτι και εφηβικούς έρωτες, αυτό το είδος ταιριάζει γάντι. Απλά αναρωτιέμαι μήπως το όλο θέμα έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις και μάλιστα κάτω από την μύτη μας.

Σκέφτομαι την άλλη πλευρά της ποπ μερικές φορές. Σκέφτομαι για παράδειγμα τον Michael Jackson. Απίστευτο ταλέντο και υπερθέαμα επί σκηνής, κι’όμως παράλληλα υπάρχει κάποιο μήνυμα στα περισσότερα από τα κομμάτια του ( Dirty Diana, Billie Jean, They don’t care about us ). Δυστυχώς είναι λίγοι οι καλλιτέχνες που συνδυάζουν το κομμάτι της ψυχαγωγίας με αυτό της δημιουργικότητας,τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα.
Στην χώρα μας συγκεκριμένα τα πράγματα είναι κωμικοτραγικά. Το ότι το συγκεκριμένο είδος μουσικής, όπως και κάποια άλλα, προάγουν μόνο καλοπέραση, πόζα, σταριλίκι, σεξισμό και μια νεόπλουτη γκλαμουριά γενικότερα είναι το λιγότερο. Διότι σκέφτομαι ότι εντάξει, ενήλικες άνθρωποι είναι και δικαίωμα τους να επιλέγουν το συγκεκριμένο lifestyle, όσο και αν αυτό εξοργίζει τυχόν βιοπαλαιστές.Το πιο αστείο βέβαια είναι όταν βλέπεις ”βιοπαλαιστές” να ‘κάνουν κέφι’ στα μπουζούκια γνωρίζοντας ότι την επόμενη μέρα δεν θα έχουν λεφτά ούτε για ένα πακέτο τσιγάρα. Αυτό που με προβληματίζει περισσότερο είναι ότι η πλύση εγκεφάλου ως προς την συγκεκριμένη κουλτούρα έχει ξεφύγει σε σημείο που βλέπεις παιδιά 13 χρονών να ακολουθούν το συγκεκριμένο ρεύμα! Κοριτσάκια με προκλητικό ντύσιμο και βάψιμο 30άρας, αγοράκια βουτηγμένα στην χυδαιότητα που βρίζουν ανά 2 λεπτά, περιμένουν καρτερικά την ενηλικίωση τους ώστε να γίνουν ενεργά μέλη και κομμάτια του απόλυτου τίποτα. Φυσικά δεν φταίει αποκλειστικά η ελληνική ποπ για όλα αυτά,θα ήταν τουλάχιστον παράλογο ένα τέτοιο επιχείρημα. Συμβάλουν η έλλειψη παιδείας, η αντιπαραγωγική χρήση της τεχνολογίας, η κακή διαπαιδαγώγηση όπως και ο αποπροσανατολισμός των ΜΜΕ που εξασκείται συστηματικά και συμφέρει πολλούς. Το αποτέλεσμα επί του προκειμένου είναι να πλουτίζουν οι μαγαζάτορες και να ξεφυτρώνουν ανά 5 χρόνια καλλιτέχνες με ημερομηνία λήξης.

Εν κατακλείδι, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να περνάμε καλά. Όταν μιλάμε για τέχνες η ψυχαγωγία είναι τις περισσότερες φορές δεδομένη. Επιθυμητή φυσικά και η καλοπέραση,αρκεί να μην γίνεται αυτοσκοπός διότι όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο ξεχνάμε πως η μουσική, όπως και η ζωή, είναι ένα νόμισμα με 2 πλευρές και έχει να μας προσφέρει πολλά περισσότερα από όσα νομίζουμε.