Τι Πρέπει να Τρώτε πριν, μετά και την Ώρα της Γυμναστικής

Η τακτική άσκηση είναι σημαντική αν θέλετε να έχετε ένα γερό σώμα, έναν υγιή οργανισμό, γι’ αυτό και ο καθένας πρέπει να ακολουθεί τον τρόπο που του ταιριάζει και τους δικούς του ρυθμούς.

Σε κάθε περίπτωση η άσκηση πρέπει να γίνεται με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα οφέλη για τον κάθε ασκούμενο.

Σημαντικό κομμάτι όμως της άσκησης είναι και η διατροφή που θα πρέπει να ακολουθείτε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από αυτή.

Πριν την άσκηση

Είναι σημαντικό πριν την προπόνηση να προετοιμάζετε πάντα κατάλληλα το σώμα σας για να αντέξει το πρόγραμμα ως το τέλος, όπως και να του δώσετε την απαραίτητη ενέργεια, ώστε να κάνετε σωστά τις ασκήσεις σας έχοντας αρκετά “καύσιμα” για να τις εκτελέσετε.

Συμπληρώματα πρωτεΐνηςΤροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες είναι αυτές που πρέπει να καταναλώσετε 3 ώρες πριν την άσκηση για να ενεργοποιήσετε το μυϊκό και το νευρικό σας σύστημα.

Σημαντικό είναι επίσης να φροντίσετε για τα επίπεδα της γλυκόζης σας λίγο πριν ξεκινήσετε, ώστε να αποφύγετε κάποια πιθανή υπογλυκαιμία, ιδιαίτερα αν παθαίνετε κρίσεις συχνά.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης

Κατά τη διάρκεια της άσκησης θα πρέπει να ενυδατώνεστε επαρκώς.

Πίνετε λοιπόν λίγες γουλιές νερό στα διαλείμματά σας, ώστε να αναπληρώνετε τα υγρά που χάνονται με τον ιδρώτα.

Όσο μεγαλύτερο ποσοστό ηλεκτρολυτών διαθέτει ο οργανισμός σας, τόσο μεγαλύτερη αντοχή και συγκέντρωση θα έχετε κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Αν ασκείστε σκληρά και κάτω από δύσκολες συνθήκες, όπως για παράδειγμα η ζέστη, ένα ενεργειακό ποτό θα μπορούσε να σας ενυδατώσει επαρκώς, μιας και τα ενεργειακά ποτά περιέχουν συστατικά ωφέλιμα που μπορούν να διευκολύνουν την προσπάθειά σας να αντεπεξέλθετε.

Μετά τη γυμναστική

Το πιο πιθανό είναι ότι ασκείστε επειδή θέλετε να έχετε ένα καλλίγραμμο σώμα ή επιθυμείτε να χάσετε λίπος, να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα ή γενικότερα να έχετε μια καλή υγεία.

Μέσα σε μισή ώρα μετά το τέλος της προπόνησής σας θα πρέπει να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες που αποτελούν το βασικό δομικό υλικό των μυών.

Ένα φρούτο ή μια σαλάτα λαχανικών θα αναπληρώσουν τα υγρά που χάσατε κατά την άσκηση και θα σας δώσουν τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Μια πολύ καλή πηγή πρόσληψης πρωτεϊνών αποτελούν τα συμπληρώματα πρωτεΐνης που μπορείτε να ετοιμάζετε μετά την προπόνηση και τα οποία θα πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε 30 λεπτά από το τέλος της.

Τα συμπληρώματα αυτά καταναλώνονται κυρίως από όσους προσπαθούν να αυξήσουν την πρόσληψη πρωτεϊνών για το χτίσιμο ή τη διατήρηση της μυϊκής τους μάζας ή επειδή θέλουν να αλλάξουν τη σύσταση του σώματός τους με το να έχουν λιγότερο λίπος και περισσότερη μυϊκή μάζα.

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι μια από τις αποτελεσματικότερες μορφές αυτών των συμπληρωμάτων και καλό θα ήταν να λάβετε υπόψη αυτήν την επιλογή για να μεγιστοποιήσετε τα αποτελέσματα των προσπαθειών σας.

www.y-o.gr

Πηγή