Τα Ύπουλα Συμπτώματα του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών

Η διαταραχή στην απελευθέρωση ορισμένων ορμονών διαταράσσει και τη λειτουργία των ωοθηκών με την αύξηση των αντρικών ορμονών και τη δημιουργία και συσσώρευση κύστεων σε αυτές να είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών.

Στις περιπτώσεις που γίνεται όλο και πιο έντονος ο πόνος και δεν υποχωρεί, χρειάζεται να απευθυνθεί η γυναίκα άμεσα στον γυναικολόγο της.

Πού οφείλεται

Τα αίτια του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών παραμένουν άγνωστα, ωστόσο έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν επιβαρυντικοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνισή του, όπως η αύξηση του σωματικού βάρους πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, η κληρονομικότητα και τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης.

Συμπτώματα

Διαταραχές του κύκλου

Οι ακανόνιστες περίοδοι ή και η πλήρης απουσία περιόδου είναι από τα πρώτα συμπτώματα που μπορούν να θορυβήσουν τις γυναίκες κάνοντάς τες να επισκέπτονται τον γυναικολόγο τους. 

Οι αλλαγές στον κύκλο οφείλονται στην αυξημένη παραγωγή των ανδρικών ορμονών που επηρεάζει την ωορρηξία και στη συνέχεια την περίοδο. 

Πόνος στην κοιλιά

Ο συγκεκριμένος πόνος μπορεί να οφείλεται στην εμφάνιση του συνδρόμου.

Στις περιπτώσεις που γίνεται όλο και πιο έντονος και δεν υποχωρεί, χρειάζεται να απευθυνθεί η γυναίκα άμεσα στον γυναικολόγο της.

Αυξημένη τριχοφυΐα

Η εμφάνιση τριχών που μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχαν σε σημεία όπως το πρόσωπο, η πλάτη, οι γλουτοί και το στήθος είναι από τα σημάδια που θα πρέπει να βάλουν μια γυναίκα σε υποψίες.

Η εμφάνισή τους σχετίζεται με τα υψηλά επίπεδα αντρικών ορμονών.

Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις η υπερτρίχωση είναι πιθανό να συνοδεύεται από ακμή και λιπαρότητα. 

Αύξηση βάρους

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών επηρεάζει και τον μεταβολισμό με αποτέλεσμα όχι μόνο να εμποδίζει την απώλεια βάρους, αλλά να προσθέτει και κιλά και μάλιστα κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς.

Τα υψηλά επίπεδα της ινσουλίνης ευθύνονται γι’ αυτή την κατάσταση επειδή επιβραδύνουν τη διαδικασία καύσης του λίπους.

Με τη σωστή διατροφή όμως, το πρόβλημα μπορεί να μειωθεί. 

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών επηρεάζει τη γονιμότητα, αφού συνδέεται άμεσα με την περίοδο και την ωορρηξία.

Πρήξιμο στην κοιλιά

Το φούσκωμα στην περιοχή της κοιλιάς μπορεί να οφείλεται στο μέγεθος των κύστεων που προκαλούν δυσφορία.

Αν και το πρήξιμο μπορεί να οφείλεται σε πολλές άλλες αιτίες, μπορεί να σχετίζεται με το σύνδρομο ειδικά αν συνοδεύεται και από τα υπόλοιπα συμπτώματά του. 

Υπογονιμότητα

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών επηρεάζει τη γονιμότητα, αφού συνδέεται άμεσα με την περίοδο και την ωορρηξία.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες που πάσχουν από αυτό πρέπει να αποθαρρύνονται και να σταματούν τις προσπάθειά τους για να κάνουν παιδί.

Για να μείνουν έγκυες, θα πρέπει να προκληθεί ωοθυλακιορρηξία, η οποία συνήθως ξεκινά με τη λήψη ειδικών χαπιών.

www.y-o.grΠηγή