Τα Πρώτα Συμπτώματα της Άνοιας

Το πέρασμα της ηλικίας αφήνει τα σημάδια του στο σώμα και στο μυαλό.

Η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας έχει μεγάλη σημασία γιατί δεν επηρεάζει μόνο τον ίδιο τον ασθενή, αλλά και τον στενό οικογενειακό κύκλο του.

Η άνοια είναι μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση για τον ίδιο τον ασθενή και για τους οικείους του.

Αν όμως γνωρίζουμε τα πρώτα της σημάδια, μπορούμε να βοηθήσουμε τον ασθενή σημαντικά.

Η άνοια και η νόσος του Αλτσχάιμερ δεν είναι το ίδιο πράγμα.

Η άνοια δεν είναι νόσος, αλλά μια ομάδα συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν βλάβες στον εγκέφαλο και κυρίως στη σκέψη, στην επικοινωνία και στη μνήμη.

Η κύρια αιτία της άνοιας μπορεί να είναι το Αλτσχάιμερ, δεν είναι όμως η μόνη.

Η άνοια μπορεί να προκληθεί από κάποια βλάβη στον εγκέφαλο που έγινε εξαιτίας κάποιου τραυματισμού ή ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πρώτα συμπτώματα

Ο ασθενής δυσκολεύεται να βρει τις κατάλληλες λέξεις

Η δυσκολία να βρει κάποιος τις κατάλληλες λέξεις για να εκφράσει τη σκέψη του είναι ένα πρώτο σύμπτωμα της άνοιας. 

Μπορεί ο ασθενής να ξέρει τι θέλει να πει, αλλά να μη βρίσκει τις λέξεις να το εκφράσει.

Επαναλαμβάνει τις ίδιες φράσεις, ερωτήσεις και δραστηριότητες εμμονικά

Ο ασθενής μπορεί να κάνει καθημερινά τα ίδια πράγματα την ίδια ώρα με απόλυτη συνέπεια, αλλά όχι επειδή έτσι έχει συνηθίσει. 

Επίσης, σε συζητήσεις που συμμετέχει έχει την τάση να επαναλαμβάνει την ίδια ερώτηση, ακόμη και αν έχει λάβει απάντηση, όπως και λέξεις που έχουν κολλήσει στο μυαλό του.

Δε θυμάται πρόσφατα γεγονότα

Αφορά ό,τι επηρεάζει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη. 

Ο ασθενής μπορεί να θυμάται με λεπτομέρεια ιστορίες από τα νεανικά του χρόνια, αλλά να δυσκολεύεται να θυμηθεί πιο πρόσφατα γεγονότα. 

Μπορεί ακόμα να ξεχνάει που άφησε ένα αντικείμενο, ονόματα φίλων και οικείων του, μέχρι και για ποιο λόγο πήγε σε κάποιο δωμάτιο, άνοιξε ένα ντουλάπι κ.ο.κ.

Δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί

Ένα από τα πρώτα σημάδια της άνοιας είναι η δυσκολία κάποιου να συγκεντρωθεί σε κάτι.

Ο ασθενής μπορεί να θυμάται με λεπτομέρεια ιστορίες από τα νεανικά του χρόνια, αλλά να δυσκολεύεται να θυμηθεί πιο πρόσφατα γεγονότα.

Μπορεί να δυσκολεύεται να παρακολουθήσει μια συζήτηση ή ακόμα και ένα πρόγραμμα στην τηλεόραση επειδή το μυαλό του ταξιδεύει αλλού.

Αλλάζει η διάθεσή του συχνά

Οι αλλαγές στη διάθεση είναι συχνές στην άνοια, όπως η απότομη αλλαγή από την καλή διάθεση στη μελαγχολία μέχρι και την κατάθλιψη. 

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί αλλαγή και στην προσωπικότητα του ασθενή.

Η πιο συνηθισμένη αλλαγή είναι αυτή από τη συστολή στην εξωστρέφεια, κάτι που δικαιολογείται επειδή η άνοια επηρεάζει την αντίληψη και την κριτική ικανότητα.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας έχει μεγάλη σημασία γιατί δεν επηρεάζει μόνο τον ίδιο τον ασθενή, αλλά και τον στενό οικογενειακό κύκλο του.

Όταν γνωρίζει κανείς κάτι από νωρίς, έχει το χρονικό περιθώριο να ενημερωθεί, να αποδεχτεί την κατάσταση και να δει πώς θα την αντιμετωπίσει.

Αυτό δίνει τη δυνατότητα να δημιουργηθεί ένα κατάλληλο περιβάλλον για τον ασθενή που θα του εξασφαλίσει μια καλή ποιότητα ζωής. 

www.y-o.gr  Πηγή