Συχνό Φτέρνισμα – Πού Μπορεί να Οφείλεται Εκτός από το Κρυολόγημα

Το φτέρνισμα είναι μία αντανακλαστική αντίδραση του οργανισμού και σχεδόν ποτέ δεν μας ανησυχεί.

Η σκόνη, οι τρίχες ή άλλοι ακίνδυνοι παράγοντες του περιβάλλοντος μπορεί να ενεργοποιήσουν το αναπνευστικό μας και να ξεκινήσουμε να φτερνιζόμαστε.

Αυτό συμβαίενι γιατί οι μικρές τρίχες που υπάρχουν μέσα στη μύτη λειτουργούν ως υπερασπιστές ενάντια σε εξωτερικούς εισβολείς που μπορεί να μας βλάψουν.

Βοηθούν στο φιλτράρισμα του εισερχόμενου αέρα από τη σκόνη και αντιλαμβάνονται αν υπάρχει κάτι από το οποίο πρέπει να απαλλαγεί η μύτη.

Έτσι ενεργοποιούν το φτάρνισμα για να το βγάλουν έξω.

Το φτέρνισμα είναι μία αντανακλαστική αντίδραση του οργανισμού και σχεδόν ποτέ δεν μας ανησυχεί.

Το φτάρνισμα αποτελεί δηλαδή ένα μηχανισμό αυτοκαθαρισμού της μύτης.

Τι συμβαίνει όμως όταν τα φταρνίσματα είναι αλλεπάλληλα;

Δείτε για ποιους λόγους μπορεί να φτερνίζεστε συχνότερα από το κανονικό:

Κρυολόγημα

Ένα κρυολόγημα που βρίσκεται…προ των πυλών είναι η συχνότερη αιτία που βρίσκεται πίσω από το αλεπάλληλο φτέρνισμα.

Οι άνθρωποι συνήθως συνδέουν το κρυολόγημα με τον χειμώνα, μπορεί όμως να συμβεί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Το φτάρνισμα είναι ένα από τα πρώιμα συμπτώματά του.

Εποχικές αλλεργίες

Μπορεί να μην είχατε ποτέ στο παρελθόν αλλεργικά συμπτώματα και ξαφνικά να ταλαιπωρήστε από βήχα, συριγμό, κόκκινα μάτια και απανωτά φταρνίσματα.

Ο λόγος είναι οι εποχικές αλλεργίες που ταλαιπωρούν τους ενήλικες. Δείτε αλλεργιολόγο για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την αλλεργία.

Μπορεί να μην είχατε ποτέ στο παρελθόν αλλεργικά συμπτώματα και ξαφνικά να ταλαιπωρήστε από βήχα, συριγμό, κόκκινα μάτια και απανωτά φταρνίσματα.

Αλλεργία στα κατοικίδια

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι με αλλεργία στα κατοικίδια εκδηλώνουν τα συμπτώματα στην παιδική ηλικία, είναι πιθανό να αναπτύξουν τη συγκεκριμένη αλλεργία στην ενήλικη ζωή τους ή να αντιδρούν σε συγκεκριμένο τύπο γάτας ή σκύλου στα οποία δεν εκτέθηκαν στο παρελθόν.

Αν παρατηρήσετε ότι φταρνίζεστε κάθε φορά που έρχεστε σε επαφή ή βρίσκεστε στον ίδιο χώρο με κάποιο κατοικίδιο, συμβουλευτείτε αλλεργιολόγο.

Εναλλαγές θερμοκρασίας

Ακούγεται παράδοξο αλλά είναι αλήθεια: οι ακραίες αλλαγές της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος μπορεί να προκαλέσουν φτάρνισμα.

Εάν βρίσκεστε σε χώρο με χαμηλή θερμοκρασία και μόλις βγείτε έξω στη ζέστη αρχίσετε να φταρνίζεστε, το πιθανότερο είναι ότι οφείλεται σε αυτό και μετά από 1-2 λεπτά θα σταματήσει

Μπαχαρικά

Αν κάθε φορά που βρίσκεστε στην κουζίνα ή τρώτε ένα φαγητό που περιέχει συγκεκριμένο μπαχαρικό, φταρνίζεστε, πρέπει να το ελέγξετε.

Πολλοί άνθρωποι ενοχλούνται από το πιπέρι ή τα πικάντικα φαγητά.

www.y-o.grΠηγή