Σημάδια ότι Βρίσκεστε ένα Βήμα πριν την Εξάντληση

Η υπερκόπωση ταλαιπωρεί συνήθως όσους εργάζονται σκληρά οδηγώντας τους στην εξάντληση, τη μειωμένη απόδοση στην εργασία τους και την κοινωνική και συναισθηματική αποστασιοποίηση.

Όσο και αν οι ασχολίες ή οι υποχρεώσεις σας δεν έχουν σταματημό, το να μη νιώθετε ξεκούραστοι ούτε καν στην αρχή της ημέρας δεν είναι φυσιολογικό.

Αν παρατηρείτε ότι σας συμβαίνει κάτι ή περισσότερα από τα παρακάτω, ίσως ήρθε η ώρα να βάλετε την ξεκούρασή σας σε πρώτο πλάνο.

Νιώθετε και είστε συνεχώς εξουθενωμένοι

Όσο και αν οι ασχολίες ή οι υποχρεώσεις σας δεν έχουν σταματημό, το να μη νιώθετε ξεκούραστοι ούτε καν στην αρχή της ημέρας δεν είναι φυσιολογικό και αν συμβαίνει θα πρέπει να σας θορυβήσει.

Αν η αίσθηση αυτή συνοδεύεται από έντονους μυϊκούς πόνους, πονοκεφάλους ή στομαχόπονους, τότε το σώμα σας χτυπά το καμπανάκι του κινδύνου.

Αν επίσης αρρωσταίνετε ευκολότερα από παλιά, η κατάσταση είναι πιο σοβαρή.

Εκνευρίζεστε με το παραμικρό

Αν δεν έχετε ούτε ένα λεπτό μέσα στην ημέρα για να διαθέσετε στον εαυτό σας και να ηρεμήσετε, είναι αναμενόμενο να σας φταίνε όλα.

Η υπερβολική κούραση μπορεί να επηρεάσει τα νεύρα σας σε βαθμό που να ξεσπάτε χωρίς λόγο σε ανθρώπους που δεν σας φταίνε με τα ξεσπάσματά να παίρνουν καμιά φορά άσχημη τροπή.

Αν πιάνετε τον εαυτό σας να εκνευρίζεται μέσα σε δευτερόλεπτα και να μην μπορείτε να συγκρατήσετε τα νεύρα σας, ίσως είναι ένα πρώτο σημάδι ψυχικής εξάντλησης.  

Δεν κοιμάστε καλά

Ο καλός ύπνος είναι ο πιο σημαντικός και αποδοτικός τρόπος ξεκούρασης και αναζωογόνησης για μυαλό και σώμα.

Όμως, είναι δύσκολο να τον εκμεταλλευτείτε υπέρ σας όταν είστε διαρκώς σε υπερένταση.

Λογικά, ένας κουρασμένος άνθρωπος κοιμάται εύκολα.

Αν όμως είναι στρεσαρισμένος και το σώμα του λειτουργεί σε πολύ υψηλούς ρυθμούς σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, είναι δύσκολο να χαλαρώσει και να νιώσει ηρεμία.

Η έλλειψη ύπνου επιδεινώνει την κούραση και ο φαύλος κύκλος της εξάντλησης συνεχίζεται.

Χάνετε την αίσθηση του χρόνου

Με την αυξημένη κούραση και το φορτωμένο πρόγραμμα, μπορεί να μπερδεύετε τις ώρες και τις μέρες ή να μην είστε συνεπείς στα ραντεβού σας.

Αυτό δεν είναι απαραίτητα σημάδι πνευματικής εξάντλησης, εκτός κι αν παρατηρήσετε ότι εντείνεται σταδιακά, ώσπου αρχίζετε και χάνετε την αίσθηση του χρόνου, ξεχνάτε τι μέρα είναι ή τι κάνατε πριν από λίγο.

Αν η σκέψη σας ταξιδεύει ενώ κάνετε κάτι άλλο και χάνετε τον ειρμό των σκέψεών σας, δεν πρόκειται απλά για αφηρημάδα, αλλά για υπερβολική κούραση.

Αν δεν έχετε ούτε ένα λεπτό μέσα στην ημέρα για να διαθέσετε στον εαυτό σας και να ηρεμήσετε, είναι αναμενόμενο να σας φταίνε όλα.

Νιώθετε ένα συναισθηματικό κενό

Η συναισθηματική αποσύνδεση από ό,τι συμβαίνει γύρω σας και στους δικούς σας είναι επακόλουθο των παραπάνω.

Στην αρχή είναι μόνο κάποιες στιγμές που νιώθετε απογοητευμένοι και απελπισμένοι, με αποτέλεσμα να αφήνεστε σε μια απολύτως ουδέτερη κατάσταση και να μη σας ενδιαφέρει τίποτα.

Αυτό σημαίνει ότι τα ψυχικά αποθέματά σας στερεύουν.

Έχετε αδικαιολόγητες ενοχές

Επακόλουθο της εξάντλησης είναι η θολή κρίση και εκτός απ’ το να ξεσπάτε στους άλλους, ξεσπάτε και στον εαυτό σας.

Αν νιώθετε ενοχές γιατί δεν κάνετε αρκετά για την οικογένειά σας ή τους πολύ δικούς σας ανθρώπους, ίσως πρέπει να αναζητήσετε την αιτία στο φορτωμένο σας πρόγραμμα. 

www.y-o.grΠηγή