Ξηροί Αγκώνες – Αιτίες και Αντιμετώπιση

Αναφερόμενοι στην ξηρή επιδερμίδα, εννοούμε συνήθως την ξηρότητα που εμφανίζεται στο πρόσωπο.

Παρόλα αυτά η ξηροδερμία παρουσιάζεται συχνά και σε άλλα σημεία του σώματος, όπως είναι οι αγκώνες και τα γόνατα.

Εξάλλου πρόκειται για σημεία που συχνά παραμελούνται όσον αφορά την περιποίηση και την ενυδάτωση.

Οι αιτίες για την ξηρή και σκληρή επιδερμίδα σε αυτά τα σημεία που δεν έχουν πολλούς σμηγματογόνους αδένες είναι πολλές.

Όσον αφορά τους ξηρούς αγκώνες, η ξηρότητα αυτή μπορεί να συνοδεύεται από φαγούρα, σπυράκια και ξεφλούδισμα της επιδερμίδας, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που εμφανίζονται σκληρύνσεις και φολίδες στο δέρμα.

Στις περιπτώσεις αυτές μπορεί το πρόβλημα να είναι πιο βαθύ και να οφείλεται σε δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα ή η ψωρίαση.

Επίσης αρκετά συχνά οι αγκώνες γίνονται πιο σκούροι και αυτό μπορεί να οφείλεται σε καθημερινές αιτίες σε συνδυασμό με την ξηροδερμία.

​Αιτίες

Οι αιτίες για την ξηρότητα στους αγκώνες είναι κατά κύριο λόγο η συσσώρευση νεκρών κυττάρων και η πάχυνση του δέρματος.

Ακολουθούν οι ακραίες καιρικές συνθήκες, η έκθεση στον ήλιο, η τριβή με υφάσματα ή διάφορες επιφάνειες κατά τη διάρκεια της άσκησης, η χρήση πολύ ζεστού νερού, οι ορμονικές διαταραχές, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα, η λήψη φαρμάκων, όπως τα αντισυλληπτικά, οι δυσχρωμίες λόγω παλαιότερων ουλών ή κηλίδες λόγω ηλικίας, το αλκοόλ και το κάπνισμα.

Η τριβή σε διάφορες επιφάνειες μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στους αγκώνες.

Όσοι έχουν σκουρόχρωμη επιδερμίδα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν και πιο σκούρους αγκώνες.

​Αντιμετώπιση

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αλλά και την πρόληψη επανεμφάνισης του προβλήματος θα πρέπει αρχικά να βρείτε την αιτία του προβλήματος.

Αν πρόκειται για κάτι απλό, όπως ξηροδερμία λόγω αφυδάτωσης, ακραίων θερμοκρασιών ή τριβής με σκληρές επιφάνειες και ρούχα, μπορείτε να απαλλαγείτε με φυσικούς τρόπους.

Αν η ξηρότητα στους αγκώνες οφείλεται σε κάποια δερματική πάθηση, όπως το έκζεμα, η ψωρίαση και άλλες ή σε κάποια χρόνια νοσήματα, τη λύση θα τη δώσει ο γιατρός που σας παρακολουθεί ή ο δερματολόγος.

Αρχικά μπορείτε να αλλάξετε τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας δίνοντας περισσότερη προσοχή στα προβληματικά σημεία.

Αποφύγετε την πολύωρη παραμονή κάτω από ζεστό νερό και γενικά μη χρησιμοποιείτε καυτό νερό.

Χρησιμοποιείτε αφρόλουτρα και σαπούνια χωρίς άρωμα για να καθαρίζετε την περιοχή, επειδή τα αρωματικά προϊόντα συχνά τείνουν να αφυδατώνουν περισσότερο την επιδερμίδα.

Κάντε ήπια απολέπιση για να μην τραυματίσετε περισσότερο τους αγκώνες σας.

Δεν θα πρέπει να αμελείτε την ενυδάτωση των αγκώνων μετά το μπάνιο, αλλά και όσο πιο συχνά μπορείτε, όταν βλέπετε πως οι αγκώνες σας τείνουν να αφυδατώνονται.

Τα ενυδατικά προϊόντα με ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, βαζελίνη, βούτυρο κακάο και βούτυρο καριτέ είναι αυτά που μπορούν να σας βοηθήσουν περισσότερο.

Προσέχετε τα ρούχα σας ειδικά αν πρόκειται για ένα καινούργιο ρούχο, όπως και τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιείτε για το πλύσιμό τους.

Προστατεύετε τους αγκώνες σας από τις καιρικές συνθήκες και μην αμελείτε την εφαρμογή αντηλιακού πριν την ηλιοθεραπεία.

Αν παρά τις παραπάνω οδηγίες βλέπετε ότι η ξηροδερμία στους αγκώνες επιμένει και επιπλέον αν παρατηρήσετε και σπυράκια ή άλλους ερεθισμούς, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, μιας και μπορεί να πρόκειται για κάτι πιο σύνθετο.

www.y-o.gr

Πηγή