Κορωνοϊός – Γιατί η Παχυσαρκία Αυξάνει τον Κίνδυνο να Νοσήσει Κάποιος Βαρύτερα από την COVID-19

Στοιχεία που προκύπτουν από ολόκληρο τον κόσμο υποδηλώνουν ότι όσοι είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν βαρύτερα από την COVID-19, τη νόσο που προκαλεί ο κορωνοϊός SARS-CoV2.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μαθαίνουν για τους συγκεκριμένους μηχανισμούς που ενδεχομένως να μπορούν να ερμηνεύσουν τη σχέση αυτή, αλλά ως πιθανούς παράγοντες αναφέρουν τους εξής:

Κορωνοϊός - Γιατί η Παχυσαρκία Αυξάνει τον Κίνδυνο να Νοσήσει Κάποιος Βαρύτερα από την COVID-19.

ΤΟ ΛΙΠΟΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ

Η παχυσαρκία οδηγεί σε συγκέντρωση λίπους στα ζωτικά όργανα, όπως στην καρδιά, και προκαλεί αντίσταση στην ινσουλίνη και υπέρταση.

Αυτό σημαίνει ότι η παχυσαρκία συχνά συμπίπτει με άλλα προβλήματα υγείας, περιλαμβανομένου του διαβήτη, μιας ασθενέστερης καρδιάς και λιγότερο λειτουργικών νεφρών και ήπατος.

Το πλεονάζον λίπος μπορεί επίσης να επηρεάσει το αναπνευστικό σύστημα.

Με άλλα λόγια, μπορεί να προκαλέσει σε κάποιον δύσπνοια και να τον καταστήσει λιγότερο ικανό να δεχτεί οξυγόνο στο αίμα και στον οργανισμό του.

Είναι εξάλλου πιθανό να έχει επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα και στη φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού.

«Η παχυσαρκία ασκεί επιπλέον πίεση και μεταβολικό βάρος σχεδόν σε κάθε οργανικό σύστημα του σώματος», δήλωσε η Σούζαν Τζεμπ, καθηγήτρια διατροφής και υγείας του πληθυσμού στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Επομένως, μάλλον δεν αποτελεί έκπληξη ότι αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών από την COVID-19».

ΛΙΠΩΔΗΣ ΙΣΤΟΣ

Ο λιπώδης ιστός, γνωστός και ως αδιπικός ιστός, περιλαμβάνει υψηλά επίπεδα ενός ενζύμου που αποκαλείται ένζυμο μετατροπής της αγγειοτενσίνης (ή ACE2), το οποίο χρησιμοποιείται από το νέο κορωνοϊό για να εισέλθει στα κύτταρα.

Όσοι έχουν υψηλότερα επίπεδα του ACE2 στο αίμα τους και σε άλλους ιστούς, είναι πιθανόν πιο επιρρεπείς σε μια μόλυνση από COVID-19.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΔΥΟ ΠΑΝΔΗΜΙΩΝ

Ο Φραντσέσκο Ρουμπίνο, ειδικός στην παχυσαρκία και πρόεδρος του Τμήματος Βαριατρικής & Μεταβολικής Χειρουργικής στο πανεπιστήμιο King’s College του Λονδίνου, χαρακτηρίζει την σχέση της COVID-19 με την παχυσαρκία ως σύγκρουση δύο πανδημιών.

«Η πανδημία του κορωνοϊού φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη αντιμετώπισης της παχυσαρκίας πιο επιθετικά.

Ένα μάθημα από την πανδημία της COVID-19 είναι ότι η μη αντιμετώπιση της παχυσαρκίας δεν αποτελεί επιλογή».Πηγή