Ανεπάρκεια Βιοτίνης – Συμπτώματα και Αντιμετώπιση

Η βιοτίνη είναι η άλλη ονομασία της βιταμίνης Β7 και ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β.

Ο ρόλος της βιοτίνης είναι πολλαπλός και μια από τις λειτουργίες της είναι η μετατροπή των υδατανθράκων σε γλυκόζη, ώστε ο οργανισμός να τη χρησιμοποιήσει για την παραγωγή ενέργειας.

Η βιοτίνη εμπλέκεται στον μεταβολισμό των λιπαρών και των αμινοξέων που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να συνθέσει τις πρωτεΐνες και να αναπλάσει τα κύτταρα.

Η βιοτίνη είναι πολύ σημαντική επίσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου.

Βιοτίνη μπορούμε να βρούμε σε μικρές ποσότητες σε τροφές, όπως το αυγό, η γλυκοπατάτα και τα αμύγδαλα.

Βιοτίνη στον κρόκο του αυγούΗ βιοτίνη παράγεται επίσης από το μικροβίωμα, δηλαδή από τα βακτήρια που ζουν φυσιολογικά στο έντερο.

Πρόκειται για μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, δηλαδή διαλύεται στο νερό και δεν αποθηκεύεται.

Η έλλειψη βιοτίνης είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε άτομα με παθήσεις που μπλοκάρουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό, όπως κάνει η νόσος του Crohn, και σε άτομα που λαμβάνουν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή.

Συμπτώματα στα μωρά

Η ανεπάρκεια βιοτινιδάσης, του ενζύμου δηλαδή που ξεχωρίζει τη βιοτίνη από τις τροφές και εμπλέκεται στην αξιοποίησή της από τον οργανισμό, είναι η συνηθέστερη αιτία ανεπάρκειας βιοτίνης.

Εμφανίζεται σχεδόν αμέσως μετά τη γέννηση.

Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας βιοτίνης περιλαμβάνουν μυϊκή αδυναμία, απώλεια μαλλιών, έκζεμα, επιληπτικές κρίσεις και αναπτυξιακή καθυστέρηση.

Περίπου το ένα τέταρτο ή και περισσότερο των μωρών που γεννιούνται με ανεπάρκεια του ενζύμου αυτού εκδηλώνουν πρόβλημα στον κινητικό συντονισμό τους, απώλεια ακοής, υπνηλία και επιπεφυκίτιδα.

Ένα μικρότερο ποσοστό εκδηλώνει επεισόδια απώλειας αισθήσεων, διάρροιες και εμετούς και λοιμώξεις από μύκητες.

Αν δεν αντιμετωπιστεί, η ανεπάρκεια βιοτινιδάσης μπορεί να οδηγήσει σε κώμα ή ακόμα και στον θάνατο.

Συμπτώματα στους ενήλικες

Τα συμπτώματα της έλλειψης βιοτίνης στους ενήλικες είναι αρχικά ήπια και επιδεινώνονται σιγά σιγά.

Τα βασικότερα περιλαμβάνουν απώλεια μαλλιών και τριχών από το υπόλοιπο σώμα ή αδύναμα μαλλιά, επιληπτικές κρίσεις, κοκκίνισμα και ξεφλούδισμα γύρω από τα μάτια, τα ρουθούνια και το στόμα, δερματικές λοιμώξεις, εύθραυστα νύχια και νευρολογικές διαταραχές όπως κατάθλιψη, παραισθήσεις, μούδιασμα των άκρων και λήθαργος.

Αντιμετώπιση

Το πρώτο που χρειάζεται να κάνει κανείς για να αναπληρώσει τη βιοτίνη στον οργανισμό του είναι να εμπλουτίσει τη διατροφή του με τροφές πλούσιες σε βιοτίνη, όπως αυτές που προαναφέρθηκαν συν όσπρια, σαρδέλες, καρύδια, μπανάνες, κουνουπίδι, μανιτάρια και προϊόντα ολικής άλεσης.

Συμπληρωματικά, κάποιο συμπλήρωμα διατροφής με βιοτίνη μπορεί να έχει επικουρική δράση στην προσπάθεια αναπλήρωσης των επιπέδων βιοτίνης.

www.y-o.gr

Πηγή