Συνάντηση Τζιτζικώστα-Ξυδάκη με κύριο θέμα συζήτησης τα έργα στο μετρό της Θεσσαλονίκης

Τζιτζικώστας-Ξυδάκης

Ολοκληρώθηκε χθες Τετάρτη η συνάντηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα με τον αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη, την αναπληρωτή Γραμματέα του Υπουργείου Μαρία Βλαζάκη και τον Διευθυντή του γραφείου του Υπουργού Παναγιώτη Δούρο, στα γραφεία της Π.Κ.Μ.

Η συνάντηση διήρκεσε περισσότερη από μια ώρα και συζητήθηκαν μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στην ενίσχυση του Πολιτισμού στην Κεντρική Μακεδονία. Κυρίαρχα ζητήματα που εξετάστηκαν ήταν τα αρχαιολογικά ευρήματα στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, ο αρχαιολογικός χώρος της Αμφίπολης στις Σέρρες, αλλά και ο σχεδιασμός των έργων στη νέα Προγραμματική Περίοδο του ΣΕΣ 2014 – 2020.
Ο κ. Τζιτζικώστας στάθηκε ιδιαιτέρως στις αρχαιότητες του μετρό Θεσσαλονίκης στο σταθμό Βενιζέλου, επισημαίνοντας ότι: «στο σταθμό Βενιζέλου υπάρχει πράγματι ένα πρωτοφανές εύρημα, που καταδεικνύει και αναδεικνύει την ιστορία και τον πλούτο αυτής της περιοχής και όλης της Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα επισήμανα στον Υπουργό ότι το έργο του μετρό πρέπει να τρέξει γρήγορα. Δεν μπορεί η Θεσσαλονίκη να περιμένει άλλο. Οι πολίτες, οι επιχειρηματίες, τα καταστήματα δεν αντέχουν. Τα λουκέτα ακολουθούν το ένα το άλλο με ταχύτατους ρυθμούς το τελευταίο διάστημα και μια από τις κύριες αιτίες είναι οι καθυστερήσεις στο έργο του μετρό. Πρέπει να βρεθεί μια λύση για το σταθμό Βενιζέλου, η οποία θα φέρει γρήγορα το μετρό στις ράγες και ταυτόχρονα θα σέβεται και θα αναδεικνύει την πλούσια ιστορία αυτού του τόπου».
Από την πλευρά του ο κ. Ξυδάκης δήλωσε πως πρέπει άμεσα να απεμπλακεί η οποιαδήποτε καθυστέρηση των ανασκαφών στην ολοκλήρωση της γραμμής του μετρό, για να πάρει η πόλη μία ανάσα, ενώ παράλληλα τόνισε πως πρέπει να βρεθεί μία λύση έτσι ώστε να αναδειχθεί η τεράστια ιστορική αξία της Θεσσαλονίκης ως μοναδικής βυζαντινής πόλης στον ευρωπαϊκό χώρο. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «αυτό που βρέθηκε στο σταθμό Βενιζέλου είναι το μοναδικό ζωντανό απομεινάρι βιωματικής σχέσης με την ιστορία, που μπορεί να ανοίξει άλλες προοπτικές για την πόλη. Μόνο η Ρώμη έχει τέτοια υπαίθρια σημεία που την καθιστούν παγκόσμιο πόλο».
Σε ό,τι αφορά στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης, ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι και η νέα ηγεσία του Υπουργείου στηρίζει την προσπάθεια ανάδειξης της Αμφίπολης. «Η Αμφίπολη είναι ένα μοναδικό οικουμενικό μνημείο το οποίο πρέπει να αναδειχθεί. Είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε χρήματα από το ΣΕΣ 2014 – 2020 και χαίρομαι που και η ηγεσία του Υπουργείου ξεκαθαρίζει ότι βούλησή της είναι να στηριχθεί και να αναδειχθεί η Αμφίπολη», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.
Για τη διαχείριση των προτεραιοτήτων Πολιτισμού στο ΣΕΣ 2014 – 2020 και τους βασικούς άξονες προς χρηματοδότηση, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι «συμφωνήσαμε με τον Υπουργό ότι προτεραιότητές μας στη νέα Προγραμματική Περίοδο είναι να υποστηριχθούν όλοι οι θεσμοί και οι δομές πολιτισμού που στηρίζονται κι από το τρέχον ΕΣΠΑ, να αναδειχθεί η πολιτιστική κληρονομιά του Αγίου Όρους, όπως και ο σύγχρονος πολιτισμός και τα μνημεία σε όλη την Κεντρική Μακεδονία».