Οι δηλώσεις του Γιάννη Μπουτάρη για τις αρχαιότητες στο σταθμό Βενιζέλου

Γιαννης Μπουταρης

Σε δηλώσεις προχώρησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, έπειτα από την σύσκεψη, παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη, σχετικά με τις αρχαιότητες στο σταθμό Βενιζέλου και την επίσπευση στην κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Μπουτάρης τόνισε την ανάγκη ανάδειξης του μοναδικού αυτού βυζαντινού μνημείου, τη δημιουργία μουσείου στο σταθμό Βενιζέλου, με στόχο να διατηρηθεί η σύνδεση της βυζαντινής Μέσης Οδού με την Ρωμαϊκή Αγορά.

«Το συμπέρασμα της χθεσινής σύσκεψης για το θέμα των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου, στο γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού, Νίκου Ξυδάκη, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη και τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη, να διατηρηθεί και να αναδειχθεί το μοναδικό αυτό βυζαντινό μνημείο, παρακάμπτοντας προς το παρόν την κατασκευή του Σταθμού Βενιζέλου, προκειμένου να απεμπλακεί και να επισπευσθεί η κατασκευή του μετρό, δικαιώνει απόλυτα τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Παρά τις λοιδορίες, τη λασπολογία και τον βρώμικο πόλεμο που υποστήκαμε αυτά τα δυόμιση χρόνια, παραμείναμε σταθεροί μαζί με τους πολίτες και την επιστημονική κοινότητα, να υπερασπιζόμαστε την ιστορία και τον πολιτισμό, δηλαδή το μέλλον και τις προοπτικές της Θεσσαλονίκης.

Η συναντίληψη των δύο αρμόδιων Υπουργείων υπέρ της προτεραιότητας των βυζαντινών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων και για την αποσύνδεσή τους από το έργο του μετρό ήταν το στοιχείο που έλειπε όλα αυτά τα χρόνια και που πλέον βάζει τα πράγματα στις σωστές διαστάσεις τους: η πόλη θα αποκτήσει έναν ακόμη μνημειακό πόλο που θα της προσδώσει προστιθέμενη πολιτιστική αξία, σε συνδυασμό με το μέσο σταθερής τροχιάς.

Η τόσο σημαντική αυτή σύσκεψη ανοίγει πλέον τον δρόμο, ώστε η Θεσσαλονίκη να αναδειχθεί και να καταξιωθεί και στο σήμερα ως η μητρόπολη που είχε υπάρξει κατά τους βυζαντινούς χρόνους, αφού στα δεκαπέντε μνημεία της UNESCO έρχονται πλέον να προστεθούν οι αρχαιότητες του Σταθμού Βενιζέλου, οι οποίες θα αναδειχθούν και θα αποδοθούν στην πόλη μέσω μιας υπόγειας διάβασης πεζών. Παράλληλα, με τη δημιουργία μιας ενιαίας μνημειακής πλατείας στο σταυροδρόμι των οδών Εγνατία – Βενιζέλου, θα αναδειχθούν και τα οθωμανικά μνημεία Μπεζεστένι και Αλκαζάρ, καθώς και η βυζαντινή Παναγία Χαλκέων. Έτσι, η βυζαντινή Μέση Οδός Decumanus Maximus και το Cardo θα συνδεθούν με την Ρωμαϊκή Αγορά, αναδεικνύοντας την αδιάλειπτη ιστορική συνέχεια της πόλης μας».