First LEGO League Virtual Open International Greece: Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρομποτικής στη Θεσσαλονίκη

Διαδικτυακά θα μεταδοθεί, με επίκεντρο το ΝΟΗΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη, το First LEGO League Virtual Open International Greece 2021- Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, το οποίο ξεκινά σήμερα Πέμπτη 24 Ιουνίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή στις 27.

Στο πρωτάθλημα συμμετέχουν 200 κορυφαίες μαθητικές ομάδες από 110 και πλέον χώρες, 1.600 περίπου μαθητές, προπονητές και 100 εθελοντές.

Το θέμα του διαγωνισμού είναι ο αθλητισμός. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα διεξάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μάλιστα με την καινοτομία της υβριδικής διαδικασίας, καθώς οι 200 ομάδες παιδιών, ηλικίας 9 – 16 ετών από διαφορετικές χώρες, θα βρίσκονται η καθεμία στο σχολείο ή στον χώρο, στον οποίο θα προπονείται και θα διαγωνίζονται μεταξύ τους με την αξιοποίηση της τεχνολογίας.

«Για μας αποτελεί δημιουργική πρόκληση και αναγνώριση του έργου μας το γεγονός πώς σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία είμαστε η χώρα που διοργανώνει φέτος το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρομποτικής FIRST LEGO LEAGUE Virtual Open International Greece 2021» τόνισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου – παρουσίασης που δόθηκε , ο Κωνσταντίνος Βασιλείου, πρόεδρος της Eduact – Δράση για την Εκπαίδευση, του μη κερδοσκοπικού σωματείου που διοργανώνει το μεγάλο γεγονός.

Την Πέμπτη πραγματοποιείται η τελετή έναρξης με την παρέλαση των 200 ομάδων (αριθμός που συμβολίζει και την επέτειο από την Επανάσταση του 1821) και πολλά καλλιτεχνικά δρώμενα. Την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26, θα διεξαχθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες και τα robot games, με τους 100 εθελοντές να συντονίζουν τα πάντα από το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ.

Η κατανομή των θέσεων για κάθε χώρα, όπως εξήγησε ο κ. Βασιλείου, έχει ακολουθήσει το Ολυμπιακό μοντέλο, ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή εκπροσώπηση περισσότερων από 110 χωρών απ΄όλη την Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αυστραλία και των 50 πολιτειών της Αμερικής. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα παίρνουν μέρος 27 ελληνικές ομάδες που αναδείχθηκαν από τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Καινοτομίας που ολοκληρώθηκε πριν από έναν μήνα.

Οι ομάδες θα αγωνιστούν ψηφιακά και η καινοτομία είναι το υβριδικό μοντέλο, συνθήκες που συνδυάζουν σύγχρονες και ασύγχρονες διαδικασίες για να παρουσιάσουν τις εργασίες τους σε τρία μέρη, πρότζεκτ καινοτομίας, (innovation project), robot design και robot game και core values -βασικές αξίες, δεξιότητες του 21ου αιώνα και ομαδικότητα, η οποία κρίνεται από τους κριτές.

Καλλιτέχνες που θα βρεθούν μπροστά από τις κάμερες είναι ο διεθνούς φήμης κιθαρίστας Gus G., o Rous, η φιλαρμονική ορχήστρα πνευστών Thessaloniki Youth Band και η MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής.

Το FIRST LEGO LEAGUE Virtual Open International Greece 2021 διοργανώνεται από την Eduact σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, τη First και τη Lego Education υπό την αιγίδα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Εθνικής Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και Ακαδημίας με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και την Αντιπεριφέρεια Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Από τις 24 έως και τις 27 Ιουνίου οι εκδηλώσεις θα είναι ανοιχτές στο κοινό.

Στην ιστοσελίδα του event, https://fllopengreece.com/ μπορεί όποιος επιθυμεί να αλληλεπιδρά με τη διοργάνωση, να ενημερώνεται για το υλικό της έρευνας των ομάδων και τις προτάσεις που υποβάλλουν «για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να αθλούμαστε ολοένα και περισσότερο μέσα από την καινοτομία και την τεχνολογία».

Μέσω streaming μπορεί όποιος θέλει να παρακολουθήσει robot games, συνεντεύξεις με τις ομάδες και καλεσμένους, καθώς και διάφορα ψυχαγωγικές δραστηριότητες όπως μαγειρική, escape rooms με θέμα τον πολιτισμό κ.ά.Πηγή