Όπλο λέιζερ υψηλής ισχύος από Boeing και General Atomics

Ένα οπλικό σύστημα λέιζερ υψηλής ισχύος (HEL- High Energy Laser) των 100 kW με δυνατότητα αύξησης στα 250 kW για αντιαεροπορικές και αντιπυραυλικές εφαρμογές αναπτύσσουν οι General Atomics Electromagnetic Systems (GA-EMS) και Boeing.

Όπως ανακοινώθηκε, το όπλο αυτό θα συνδυάζει την τεχνολογία λέιζερ και τα συστήματα μπαταριών της GA-EMS με τα συστήματα και το λογισμικό κατεύθυνσης ακτίνας, ιχνηλάτησης και στόχευσης της Boeing. Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις μειωμένες απαιτήσεις, από άποψης επιμελητείας και υποστήριξης, του συστήματος, και τη δυνατότητα παραμετροποίησής του για μεμονωμένη χρήση και ενσωμάτωση σε σειρά χερσαίων, θαλασσίων και εναερίων πλατφορμών.

«Η GA-EMS έχει προβεί σε σημαντικές εξελίξεις στην ανάπτυξη και την επίδειξη μεταβαλλόμενης κλίμακας τεχνολογιών λέιζερ για την επίτευξη υψηλής ισχύος σε μικρότερα, ελαφρύτερα πακέτα» είπε ο Σκοτ Φόρνεϊ, πρόεδρος της GA-EMS. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τη Boeing για να παρέχουμε ένα οπλικό σύστημα λέιζερ με δυνατότητες σχεδιασμένες να καλύπτουν τις σύγχρονες επιχειρησιακές απαιτήσεις, παρέχοντας παράλληλα την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα που αντιστοιχούν σε απαιτήσεις αναδυομένων πλατφορμών που υποστηρίζουν αποστολές σε έναν χώρο πολεμικών επιχειρήσεων πολλαπλών θεάτρων».

«Η συνεργασία μας με τη General Atomics θα παρέχει μια καινοτόμα δυνατότητα προβολής ισχύος HEL…ικανή να υποστηρίζει μελλοντικές ανάγκες και στόχους εκσυγχρονισμού» είπε ο Νορμ Τιου, αντιπρόεδρος και general manager της Boing Missile and Weapons Systems. «Μαζί αξιοποιούμε έξι δεκαετίες εμπειρίας στην κατευθυνόμενη ενέργεια και δοκιμασμένες, σε χρήση τεχνολογίες για την ταχεία ένταξη σε υπηρεσία μιας λύσης νέας γενιάς, με άνευ προηγουμένου ακρίβεια, επιδόσεις, ασφάλεια και οικονομία».

 Πηγή