Τρένο «πύραυλο» παρουσίασε η Κίνα

Αν και η τεχνολογία των τρένων μαγνητικής αιώρησης, τα τρένα maglev, αναπτύχθηκε στην Ευρώπη οι χώρες που αρχικά ασχολήθηκαν με αυτά τα τρένα (Βρετανία, Γερμανία) εγκατέλειψαν για διαφόρους λόγους, κυρίως κόστους, την προσπάθεια μετάβασης των συμβατικών τρένων στα μαγνητικά. Όμως η Κίνα αποφάσισε να επενδύσει στα maglev και κάνει προόδους σε αυτό τον τομέα.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας ανακοίνωσαν την δημιουργίας ενός νέου τρένου maglev που μπορεί να κινείται με ταχύτητα 600 χλμ/ώρα. Το τρένο κατασκευάστηκε στην παραλιακή πόλη Κινγκντάο και αν πράγματι πιάνει αυτές τις τελικές ταχύτητες είναι το ταχύτερο όχημα που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα για να κινείται πάνω στην επιφάνεια του πλανήτη. Μητροπόλεις της Κίνας όπως η Σαγκάη των περίπου 27 εκατ. κατοίκων και η Τσενγκντού των περίπου 16 εκατ. κατοίκων έχουν ξεκινήσει την δημιουργία υποδομών για λειτουργήσουν εκεί τρένα μαγνητικής αιώρησης.

Αν δημιουργηθεί σιδηροδρομικό δίκτυο για τα τρένα maglev στην Κίνα αυτό το νέο τρένο θα μπορεί να καλύψει την απόσταση από το Πεκίνο στη Σαγκάη σε περίπου 2,5 ώρες όταν σήμερα χρειάζονται τρεις ώρες για να πάει κάποιος από την μια πόλη στην άλλη με αεροπλάνο και 5,5 ώρες με συμβατικής τεχνολογίας γρήγορο τρένο. Η Γερμανία έχει αρχίσει να εξετάζει εκ νέου την χρήση τρένων maglev ενώ εσχάτως ζωηρό ενδιαφέρον δείχνει και η Ιαπωνία.

 Πηγή