Τηλέφωνο σχεδιασμένο για την οικονομική ύφεση η νέα «ναυαρχίδα» της Google

Το νέο smartphone- «ναυαρχίδα» της Google σχεδιάστηκε για να αρχίσει να διατίθεται προς πώληση εντός μιας περιόδου οικονομικής ύφεσης, δήλωσε ο επικεφαλής hardware της Google, στο πλαίσιο της παρουσίασης του Pixel 5.

Ως εκ τούτου, όπως σημειώνει το BBC, το νέο smartphone έχει εγκαταλείψει κάποια από τα πιο πιο ισχυρά χαρακτηριστικά του προκατόχου του και λειτουργεί με πιο αργό τσιπ, προκειμένου να είναι δυνατή η πώλησή του σε χαμηλότερη τιμή. Ωστόσο, διαθέτει συνδεσιμότητα 5G και νέες φωτογραφικές δυνατότητες.

Όπως και να έχει, το Pixel 5- ως νέα «ναυαρχίδα» της εταιρείας- δεν είναι ακριβώς «οικονομικό» smartphone, στα 699 δολάρια, αλλά είναι φθηνότερο από αντίστοιχες ανταγωνιστικές συσκευές. Διαθέτει οθόνη 6 ιντσών και 128 gigabytes αποθηκευτικού χώρου. Συγκριτικά, το περσινό Pixel 4XL ήταν στα 999 δολάρια, με οθόνη 6,3 ιντσών. Η εταιρεία παρουσίασε επίσης μια 5G έκδοση του ήδη υπάρχοντος Pixel 4a, στα 499 δολάρια. Όπως αναφέρει το The Verge, διαθέτει οθόνη OLED των 6,2 ιντσών και έχει τον ίδιο επεξεργαστή 765G με το Pixel 5.

Τα σχέδια των smartphones κατά κανόνα «κλειδώνουν» πολλούς μήνες πριν αρχίσουν να διατίθενται προς πώληση, για να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα εξαρτήματα και να πραγματοποιηθούν δοκιμές. Ο senior αντιπρόεδρος συσυκευών και υπηρεσιών της Google παραδέχτηκε πως τα χαρακτηριστικά του Pixel 5 είχαν αποφασιστεί από πριν αρχίσει η πανδημία του κορονοϊού, ωστόσο πρόσθεσε πως έγινε μια σκόπιμη επιλογή να παρέχεται ένα τηλέφωνο 5G σε μια χαμηλή σχετικά τιμή.

«Αυτό που δεν φαίνεται να χρειάζεται αυτή τη στιγμή ο κόσμος είναι άλλο ένα τηλέφωνο των 1.000 δολαρίων» είπε ο Ρικ Όστερλοχ. «Προφανώς κανείς δεν περίμενε την πανδημία, αλλά πραγματικά σκεφτήκαμε πως ο κόσμος ίσως να όδευε προς μια οικονομική ύφεση…και αυτό ενίσχυσε ακόμα περαιτέρω την άποψή μας πως αυτό είναι το σωστό».

Όπως αναφέρει το BBC, μεταξύ των τεχνικών χαρακτηριστικών που έφυγαν είναι το τσιπ ραντάρ Soli, που η Google είχε χρειαστεί πέντε χρόνια για να αναπτύξει και άνοιγε αυτόματα την οθόνη του τηλεφώνου όταν ο κάτοχος πλησίαζε, ενώ επέτρεπε χειρισμό μέσω χειρονομιών. Επίσης, έφυγαν και οι περσινοί αισθητήρες face-unlock, επιστρέφοντας στον αισθητήρα δακτυλικού αποτυπώματος του Pixel 3. «Οι τεχνολογίες αυτές θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον, μα είναι πολύ ακριβές» είπε ο Όστερλοχ.

To τσιπ Snapdragon 765G επίσης θεωρείται πιο αργό και με χαμηλότερες επιδόσεις στα γραφικά από το περσινό Snapdragon 855, αν και ο Όστερλοχ είπε πως δεν νομίζει ότι οι καταναλωτές θα το αντιλαμβάνονταν στην πράξη.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιες βελτιώσεις, μεταξύ των οποίων η δυνατότητα παραγωγής ενός shallow-focus effect σε συνθήκες πολύ χαμηλού φωτισμού. Μία από τις οπίσθιες κάμερες τώρα έχει φακό μεγαλύτερου εύρους από ό,τι στο παρελθόν, ενώ υπάρχει επίσης επιλογή μεταξύ νέων modes σταθεροποίησης βίντεο. Επιπρόσθετα, η μνήμη RAM έχει πάει στα 8GB.

Μεταξύ όσων παρουσιάστηκαν στο virtual event της εταιρείας ήταν το Nest Audio- μια επανασχεδιασμένη έκδοση του «έξυπνου ηχείου» Google Home και το Google TV, που πλέον θα προβάλλει περιεχόμενο από streaming υπηρεσίες όπως το Netflix και το Disney+. Ακόμη, παρουσιάστηκε μια νέα συσκευή streaming Chromecast, που πλέον συνοδεύεται από τηλεχειριστήριο. Όπως αναφέρει το Reuters, θα κοστίζει 49,99 δολάρια στις ΗΠΑ και θα είναι διαθέσιμο σε άλλες χώρες μέχρι τα τέλη του έτους.Πηγή