Πανοραμική θέα του Άρη από τον κινεζικό εξερευνητή

Το κινεζικό ρόβερ κοιτάζει και καταγράφει τον ορίζοντα του Κόκκινου Πλανήτη τον οποίο εξερευνά.

Για να γιορτάσει τις 100 μέρες που βρίσκεται στον Άρη ο ρομποτικός εξερευνητής του Κίνας έστειλε μια εντυπωσιακή πανοραμική φωτογραφία του Κόκκινου Πλανήτη. Το Zhurong που έχει πάρει το όνομά του από τον θεό της φωτιάς στην κινεζική μυθολογία προσεδαφίστηκε περιοχή Utopia Planitia («Πεδιάδες της Ουτοπίας») ένα αχανές λεκανοπέδιο ανάμεσα στον ισημερινό και τον βόρειο πόλο του πλανήτη.

Το ρόβερ έχει ήδη προχωρήσει από το σημείο που προσεδαφίστηκε περίπου ένα χλμ. αλλά σε λίγες μέρες και για περίπου ένα μήνα θα περιορίσει στο ελάχιστο τη δραστηριότητα του αφού σε αυτό το χρονικό διάστημα η περιοχή που βρίσκεται το ρόβερ θα βομβαρδίζεται από φορτισμένα ηλιακά σωματίδια προκαλώντας προβλήματα στην επικοινωνία του με το κινεζικό σκάφος που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη.

Το Zurong ζυγίζει 240 κιλά και έχει έξι επιστημονικά εργαλεία, ανάμεσα στα οποία μια υψηλής ευκρίνειας τοπογραφική κάμερα, θα μελετήσει το επιφανειακό έδαφος και την ατμόσφαιρα του πλανήτη. Θα αναζητήσει επίσης σημάδια αρχαίας ζωής, αλλά και το νερό κάτω από την επιφάνεια χρησιμοποιώντας ένα ραντάρ που «διεισδύει» στο υπέδαφος.

Βρίσκεται σε μια περιοχή που έχουν εντοπιστεί μεγάλα αποθέματα νερού σε μορφή πάγου. Αν καταφέρουμε να αποκτήσουμε πρόσβαση σε αυτό το νερό μπορούμε να το αξιοποιήσουμε για να διευκολύνουμε την παρουσία των ανθρώπων στον Κόκκινο Πλανήτη τόσο για την παροχή πόσιμου νερού όσο και για την δημιουργία καυσίμων αλλά και οξυγόνου.Πηγή