Ο ιός Έμπολα πέρασε στην Ευρώπη

post thumbnail

To πρώτο κρούσμα του ιού Έμπολα εντοπίστηκε στη Δυτική Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ιβηρική Χερσόνησο. Το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας επιβεβαίωσε χθες βράδυ (6/10) ότι μια Ισπανίδα νοσοκόμα βρέθηκε θετική στον ιό του Έμπολα.

Η υπουργός Υγείας Άνα Μάτο είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή το πρωτόκολλο αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών.

Η νοσοκόμα μετείχε στην ιατρική ομάδα που φρόντιζε τον Ισπανό ιερέα Μανουέλ Γκαρθία Βιέχο ο οποίος πέθανε από τον Έμπολα στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο 69χρονος Βιέχο είχε προσβληθεί από τον Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε και μεταφέρθηκε στη Μαδρίτη για νοσηλεία όπου και απέπνευσε. Ο ιερέας πέθανε μόλις τρεις μέρες μετά τη μεταφορά του από την Αφρική στην Ευρώπη, ενώ η νοσοκόμα εισήλθε στο δωμάτιο όπου νοσηλευτόταν μόνο δύο φορές, με τη δεύτερη να καταγράφεται μετά το θάνατό του.

Αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας της Ισπανίας δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί άλλα κρούσματα και ότι παρακολουθούνται όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή με την ασθενή τις τελευταίες ημέρες.

Υπό παρακολούθηση είναι επίσης και 30 γιατροί και νοσοκόμες που είχαν ασχοληθεί με τη νοσηλεία των δύο Ισπανών ιερέων που πέθαναν από τον Έμπολα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Η γυναίκα νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση ήδη υποβάλλεται σε θεραπεία.


EcoNews.gr » slideshow