Ο Έλον Μασκ προκαλεί την NASA που δεν προλαβαίνει να φτιάξει τις νέες στολές των αστροναυτών της

Η NASA έχει ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσει μια επανδρωμένη αποστολή στην Σελήνη, την πρώτη μετά από μισό αιώνα, το 2024. Η αποστολή αυτή εντάσσεται στο πρόγραμμα Artemis της NASA στο πλαίσιο του οποίου θα γίνουν πολλές επανδρωμένες αποστολές, θα δημιουργηθεί ένας νέος διαστημικός σταθμός σε τροχιά γύρω από την Σελήνη και θα δημιουργηθούν βάσεις στην επιφάνεια του φυσικού μας δορυφόρου.

Τα μέλη των αποστολών Artemis θα φορούν νέας γενιάς στολές, τις στολές xEMUs και Orion Crew, που είναι σχεδιασμένες για να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες μιας επανδρωμένης αποστολής που βρεθεί σε εξωγήινο έδαφος. Οι αστροναύτες θα φορούν αρχικά τις στολές Orion Crew που είναι σχεδιασμένες για να φοριούνται κατά την διάρκεια της εκτόξευσης και προσεδάφισης του σκάφους. Για να βρεθούν στην επιφάνεια της Σελήνης και να κινούνται εκεί θα φορούν τις στολές xEMUs που είναι σχεδιασμένες για αυτό τον σκοπό.

Όμως το Γραφείο Γενικής Επιθεώρησης των ΗΠΑ, η υπηρεσία ελέγχου των δημόσιων υπηρεσιών της χώρας, μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε στην NASA ανακοίνωσε ότι τα στοιχεία που συνέλεξε δείχνουν ότι οι στολές δεν θα είναι έτοιμες πριν από τον Απρίλιο του 2025 στην καλύτερη περίπτωση. Αυτό φυσικά σημαίνει αναβολή τουλάχιστον δύο ετών στην πρώτη επανδρωμένη αποστολή στην Σελήνη.

Σύμφωνα με τους επιθεωρητές το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι στην κατασκευή των στολών εμπλέκονται 27 διαφορετικές εταιρείες και όπως ανέφεραν κάποιοι ειδικοί η κατάσταση μοιάζει «σαν να βρίσκονται πολλοί μάγειρες μέσα σε μια κουζίνα». Όπως αναφέρουν στην έκθεση τους οι επιθεωρητές το κόστος των νέων στλών θα αγγίξει τελικά το ένα δισ. δολάρια όταν ο αρχικός προϋπολογισμός  ήταν 200 εκατ. δολάρια.

Κάτι τέτοιες ευκαιρίες δεν τις αφήνει ποτέ να πάνε χαμένες ο Ελον Μασκ που αναζητεί πάντα τρόπους να βρίσκεται στην επικαιρότητα. Έτσι ο Αμερικανός μεγιστάνας ανακοίνωσε ότι αν δεν μπορεί η NASA ο ίδιος και διαστημική του εταιρεία, η Space X, είναι έτοιμοι να αναλάβουν το εγχείρημα της κατασκευής των νέων στολών των Αμερικανών αστροναυτών και να παραδοθούν στον προκαθορισμένο χρόνο. Μένει να δούμε την αντίδραση τόσο της NASA όσο και της αμερικανικής κυβέρνησης αν υπάρξει βέβαια τέτοια αντίδραση στην πρόκληση-πρόσκληση του Μασκ.Πηγή