Ορίστηκε ημερομηνία για επανδρωμένη διαστημική πτήση από τη Blue Origin του Τζεφ Μπέζος

Η Blue Origin, η διαστημική εταιρεία του ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος, ανακοίνωσε πως θα εκτοξεύσει σκάφος (πύραυλος και κάψουλα) New Shepard με πλήρωμα στο διάστημα στις 20 Ιουλίου.

Όπως αναφέρει το BBC, οι αστροναύτες μάλλον θα είναι από το προσωπικό της εταιρείας, μα μία θέση δημοπρατείται online.

Οι πτήσεις του New Shepard είναι υποτροχιακές: Προορίζονται να μεταφέρουν επιβάτες σε ένα ταξίδι πάνω και κάτω, που φτάνει για λίγο πάνω από ύψος 100 χλμ. Πρόκειται για την αποκαλούμενη Karman Line, που έχει οριστεί ως το «σημείο έναρξης» του διαστήματος.

«Μόνο 569 άνθρωποι έχουν περάσει την Karman Line. Με το New Shepard μας, πρόκειται να το αλλάξουμε αυτό, και να το αλλάξουμε δραματικά» είπε η Αριάν Κορνέλ, διευθύντρια πωλήσεων για αστροναύτες (astronaut sales) της Blue Origin. Όταν ρωτήθηκε εάν θα ήταν ο ίδιος ο Μπέζος παρών στην πτήση της 20ής Ιουλίου, αρνήθηκε να απαντήσει.

Η ανακοίνωση της Blue Origin εκλαμβάνεται ως μια νέα ένδειξη της «ανάστασης» του διαστημικού τουρισμού μετά από ένα κενό περίπου 12 ετών.

Η πρόταση του Μπέζος είναι μόνο μία από αυτές που είναι πλέον διαθέσιμες για τους πολύ πλούσιους του πλανήτη. Ο μεγάλος του αντίπαλος, Έλον Μασκ, αναμένεται να εκτοξεύσει ένα από τα διαστημόπλοια Dragon της SpaceX με πλήρωμα που θα αποτελείται πλήρως από πολίτες. Θα τεθεί σε τροχιά και θα μείνει εκεί για ημέρες.

Το New Shepard είναι πλήρως επαναχρησιμοποιούμενο, με ύψος 18 μέτρων και πλάτος τεσσάρων. Οι εκτοξεύσεις γίνονται από το Βαν Χορν στο δυτικό Τέξας.

Προς το παρόν δεν έχουν αποκαλυφθεί λεπτομέρειες για τις τιμές, ωστόσο μακροπρόθεσμα η εταιρεία ελπίζει να βγάζει περίπου 200.000 δολάρια ανά θέση.Πηγή