Οι διαστημικοί τουρίστες μετατρέπονται σε «εμπορικούς αστροναύτες»

Οι τρεις επιχειρηματίες και ο πρώην αστροναύτης που τους συνοδεύει (τρίτος στην σειρά όπως βλέπουμε την εικόνα) ποζάρουν στον φωτογραφικό φακό κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης τους.

Το 2001 ο Αμερικανός πολυεκατομμυριούχος αεροναυπηγός και μηχανικός Ντένις Τίτο πλήρωσε 20 εκατ. δολάρια για να ταξιδέψει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) όπου και παρέμεινε για μια εβδομάδα γράφοντας το όνομα του στην Ιστορία ως ο πρώτος «διαστημικός τουρίστας». Ακολούθησαν περίπου δεκαπέντε ακόμη φίλοι του Διαστήματος με πολύ μεγάλη περιουσία που αποφάσισαν να ξοδέψουν μερικές δεκάδες εκατ. δολάρια για να ταξιδέψουν στον ISS. Τα τελευταία χρόνια  ιδιωτικές διαστημικές εταιρείες όπως η Space X (του Έλον Μασκ),  η Blue Origin (του Τζεφ Μπέζος) και η Virgin Galactic (του Ρίτσαρντ Μπράνσον) πραγματοποιούν πτήσεις έξω από την ατμόσφαιρα της Γης προσφέροντας μια μοναδική αλλά σύντομη διαστημική εμπειρία στους επιβάτες.

Τρεις ακόμη πετυχημένοι επιχειρηματίες ετοιμάζονται να ταξιδέψουν στον ISS. Η εκτόξευση του σκάφους που θα τους μεταφέρει είναι προγραμματισμένη για τις 30 Μαρτίου. Πρόκειται για το Αμερικανό Λάρι Κόνορ που ασχολείται με την κτηματομεσιτική αγορά, τον Καναδό επιχειρηματία Μάρκ Πάθι και τον Ισραηλινό επιχειρηματία και πρώην πιλότο της πολεμικής αεροπορίας Ειτάν Στίμπε. Το ταξίδι οργανώνει η εταιρεία Axiom Space το όνομα της οποίας έχει εμπλακεί τελευταία σε διάφορα ενδιαφέροντα διαστημικά πρότζεκτ όπως τη συμμετοχή της στη κατασκευή ιδιωτικών διαστημικών σταθμών αλλά και διαστημικών μονάδων που θα λειτουργούν ως κινηματογραφικά και τηλεοπτικά στούντιο.

Οι τρεις επιχειρηματίες που θα συνοδεύονται στο ταξίδι από τον πρώην αστροναύτη της NASA Μάικλ Λόπεζ Αλεγκρία πλήρωσαν 55 εκατ. δολάρια ο καθένας εξ αυτών για να συμμετέχουν σε αυτό το ταξίδι. Όμως για πρώτη φορά οι τρεις επισκέπτες του ISS θα πάρουν μέρος σε έρευνες και πειράματα. Όπως έγινε γνωστό θα πραγματοποιήσουν με τη βοήθεια του αστροναύτη που θα είναι μαζί τους 26 πειράματα σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας. Ανάμεσα στα πειράματα θα είναι κάποια που αφορούν έρευνες για την καρδιά, για τα βλαστικά κύτταρα και ένα για μια τεχνολογία με την οποία τα κομμάτια από τα οποία αποτελείται ένα διαστημόπλοιο θα αυτοσυναρμολογούνται.

«Οι άνθρωποι που θα συνοδέψω στο ταξίδι έχουν ξοδέψει πολύ χρόνο και έχουν εργαστεί σκληρά για να προετοιμαστούν για αυτό το ταξίδι και σίγουρα δεν πρόκειται για ένα ταξίδι αναψυχής και διακοπών για αυτούς» αναφέρει ο Μάικλ Λόπεζ Αλεγκρία. Οι τρεις επιχειρηματίες εκπαιδεύονται από τον περασμένο Αύγουστο στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον της NASA στο Χιούστον αλλά και τα διαστημικό κέντρο της Space X στην Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με την Axiom οι τρεις επιχειρηματίες δεν είναι διαστημικοί τουρίστες αλλά ανήκουν σε μια νέα κατηγορία ταξιδιωτών του Διαστήματος που δημιουργείται τους «εμπορικούς αστροναύτες» όπως τους χαρακτηρίζει η εταιρεία στην οποία θα ανήκουν ιδιώτες που θα ταξιδεύουν στο Διάστημα όχι απλά για να βλέπουν την εντυπωσιακή θέα αλλά για να συμμετέχουν σε εργασίες ή έρευνες εκεί που θα βρίσκονται.Πηγή