Η HPE αναλαμβάνει την τροφοδοσία ενός από τους γρηγορότερους υπερυπολογιστές στον κόσμο

Η Hewlett Packard Enterprise (HPE) ανακοίνωσε την ανάθεση συμβολαίου που ξεπερνά τα 160 εκατ. δολάρια από την Κοινή επιχείρηση για την ευρωπαϊκή υπολογιστική υψηλών επιδόσεων (EuroHPC JU) για την κατασκευή ενός από τους ταχύτερους υπερυπολογιστές στον κόσμο με έδρα τη Φινλανδία.

Ο νέος υπερυπολογιστής, τον οποίο η EuroHPC JU αναφέρει ως «LUMI», θα βοηθήσει τους ευρωπαίους ερευνητές και ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς να προωθήσουν σημαντικά την Ε&Α και την καινοτομία σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, η πρόγνωση του καιρού και τα AI-enabled προϊόντα.

Ο LUMI χαρακτηρίζεται ως σύστημα «pre-exascale» που θα έχει μέγιστη θεωρητική υπολογιστική ισχύ πάνω από 550 petaflops, η οποία ισοδυναμεί με περισσότερο από μισό exaflop, μια μέτρηση που χρησιμοποιείται στo exascale computing. Είναι επίσης ισοδύναμη με την απόδοση 1,5 εκατομμυρίων φορητών υπολογιστών σε συνδυασμό. Επιπλέον, μέσω της συνεργασίας της με την EuroHPC JU, η HPE επεκτείνει πόρους υπερυπολογιστών για να επιταχύνει τον ευρωπαϊκό χάρτη πορείας προς την επίτευξη του «exascale computing», το οποίο είναι το επόμενο σημαντικό άλμα στο supercomputing που αναμένεται να προσφέρει 5-10 φορές ταχύτερη απόδοση από τα σημερινά συστήματα.

«Μας τιμά ιδιαίτερα το γεγονός ότι έχουμε επιλεγεί για τον LUMI και καλούμαστε να αξιοποιήσουμε τις τεχνολογίες της εποχής του exascale για να «χτίσουμε» έναν από τους ταχύτερους υπερυπολογιστές στον πλανήτη», δήλωσε ο Peter Ungaro, Ανώτερος Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής, High Performance Computing (HPC) και Mission Critical Solutions (MCS) στην HPE. «Δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε την EuroHPC JU και να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες σε υπερυπολογιστές επόμενης γενιάς με στόχο να ενισχύσουμε την Ε&Α στην επιστήμη, να προωθήσουμε την καινοτομία και να «ξεκλειδώσουμε» την οικονομική ανάπτυξη. Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με την EuroHPC JU και μέσω της συνεργασίας μας με την AMD αξιοποιούμε τις μοναδικές δυνατότητές μας σε υπολογιστές, δίκτυα υψηλής απόδοσης, αποθήκευση και λογισμικό για να συμβάλλουμε στη βελτίωση του τρόπου με τον οποίον οι άνθρωποι ζουν κι εργάζονται».

O LUMI της EuroHPC JU θα τροφοδοτείται από υπερυπολογιστές HPE Cray EX με επεξεργαστές AMD EPYC επόμενης γενιάς και GPU AMD Instinct για να προσφέρει πρωτοφανείς επιδόσεις και στοχευμένες δυνατότητες βαθιάς μάθησης για την προώθηση του συνδυασμού μοντελοποίησης, προσομοίωσης, ανάλυσης και AI workloads για την επίλυση σύνθετης έρευνας.

Ο LUMI της EuroHPC JU θα φιλοξενηθεί CSC – IT Center for Science στο Kajaani της Φινλαδίας και θα αξιοποιηθεί από δέκα ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο της νεοσύστατης κοινοπραξίας LUMI. Η κοινοπραξία περιλαμβάνει το Βέλγιο, την Τσεχία, τη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία, την Πολωνία, τη Σουηδία και την Ελβετία. Το νέο σύστημα θα είναι διαθέσιμο στα μέσα του 2021.

«Μόλις λειτουργήσει στα μέσα του 2021, ο υπερυπολογιστής LUMI θα είναι ένας από τους πιο ανταγωνιστικούς και πράσινους υπερυπολογιστές στον κόσμο!», δήλωσε ο Anders Dam Jensen, Εκτελεστικός Διευθυντής της EuroHPC JU. «Ένα τέτοιο σύστημα, κορυφαίας κλάσης, θα υποστηρίξει τους ευρωπαίους ερευνητές, τη βιομηχανία και τον δημόσιο τομέα, στην καλύτερη κατανόηση και ανταπόκριση σε πολύπλοκες προκλήσεις και τη μετατροπή τους σε ευκαιρίες καινοτομίας σε τομείς όπως η υγεία, η πρόγνωση καιρού ή ο αστικός και αγροτικός σχεδιασμός».

«Η AMD είναι υπερήφανη που συνεργάζεται με την HPE για να τροφοδοτήσει τον επερχόμενο υπερυπολογιστή LUMI για να προωθήσει την επιστημονική έρευνα στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την πρόγνωση καιρού, τις φαρμακευτικές καινοτομίες και πολλά άλλα», δήλωσε ο Forrest Norrod, Ανώτερος Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής, ata center and embedded systems group, AMD. «Οι επεξεργαστές AMD EPYC επόμενης γενιάς και οι GPU AMD Instinct σε συνδυασμό με τις μοναδικές τεχνολογίες υπερυπολογιστών της HPE, τροφοδοτούν νέες δυνατότητες στον υπολογισμό υψηλής απόδοσης και είμαστε ενθουσιασμένοι που ενισχύουμε την ευρωπαϊκή ερευνητική κοινότητα μέσω της υποστήριξής μας από την κοινή ομάδα που αναπτύσσει το LUMI».

 Πηγή