Η Amazon στο «στόχαστρο» των γερμανικών αρχών

H αρμόδια αρχή antitrust της Γερμανίας άρχισε έρευνα πάνω στη σχέση της Amazon με «τρίτους» εμπόρους που πραγματοποιούν πωλήσεις μέσω της ιστοσελίδας της, όπως έγινε γνωστό την Κυριακή.

«Αυτή τη στιγμή διερευνούμε εάν και πώς η Amazon επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι έμποροι θέτουν τιμές στην αγορά» είπε ο Αντρέας Μουντ, πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Γραφείου Καρτέλ, στη Frangkurter Allgemeine Zeitung.

Η Γερμανία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Amazon μετά τις ΗΠΑ. Όπως αναφέρει το Reuters, ο Μουντ είπε ότι κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας, όταν πολλά καταστήματα έκλεισαν και οι καταναλωτές στράφηκαν σε μεγάλο βαθμό στο Ίντερνετ για τις αγορές τους, υπήρξαν παράπονα και καταγγελίες πως η Amazon είχε μπλοκάρει κάποιους εμπόρους λόγω πολύ υψηλών τιμών.

«Η Amazon δεν πρέπει να ελέγχει τις τιμές» είπε σχετικά, προσθέτοντας πως η Amazon απάντησε στα αιτήματα του γραφείου του για πληροφορίες και ότι οι απαντήσεις αξιολογούνταν.

Εκπρόσωπος της Amazon είπε ότι οι πολιτικές της εταιρείας είναι σχεδιασμένες για να διασφαλίζεται πως οι συνεργάτες της θέτουν ανταγωνιστικές τιμές. «Οι συνεργάτες της Amazon θέτουν τις δικές τους τιμές προϊόντων στο κατάστημα» είπε σχετικά. «Τα συστήματά μας είναι σχεδιασμένα να αναλαμβάνουν δράση ενάντια σε ακατάλληλα υπερβολικές τιμές» πρόσθεσε, τονίζοντας πως όσοι έχουν προβληματισμούς για το θέμα θα έπρεπε να έρχονται σε επαφή με την αρμόδια ομάδα εξυπηρέτησης για θέματα εμπόρων.

Μέχρι το 2013 η Amazon εμπόδιζε τους εμπόρους να προσφέρουν τα προϊόντα τους μέσω άλλων online καταστημάτων σε χαμηλότερη τιμή από ό,τι στην αφορά της- μια πολιτική την οποία η αρμόδια γερμανική αρχή την ανάγκασε να εγκαταλείψει. Πέρυσι υπήρξε συμφωνία με τη γερμανική αρχή για να αναθεωρήσει τους όρους χρήσης της υπηρεσίας της για «τρίτους» εμπόρους, με αποτέλεσμα να σταματήσει μια προηγούμενη έρευνα.Πηγή