Η παγκόσμια διαστημική κοινότητα έρχεται στην Αθήνα

 Η 44η Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Επιτροπής Διαστημικής Έρευνας (44th COSPAR Scientific Assembly) φέτος θα διοργανωθεί στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο ξενοδοχείο Divani Caravel Hotel, από τις 16 έως τις 24 Ιουλίου. Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα θα φιλοξενήσει ένα τόσο μεγάλο διαστημικό συνέδριο, για το οποίο χρειάστηκαν από ελληνικής πλευράς τέσσερα χρόνια προετοιμασίας και ενάμισης χρόνος διεκδίκησης, καθώς τρεις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις (Πράγα, Λωζάνη και Βαρσοβία) διεκδίκησαν επίσης τη φιλοξενία του.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικής σημασίας γεγονός για την παγκόσμια διαστημική και αστρονομική επιστημονική κοινότητα, το οποίο φέρει το όνομα “COSPAR Athens 2022” (https://www.cosparathens2022.org/) και συντονίζεται από την Εθνική Επιτροπή Ερευνών του Διαστήματος της Ακαδημίας Αθηνών και το νεοσύστατο Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος (ΕΛΚΕΔ).

   Για μία ολόκληρη εβδομάδα η Αθήνα θα αποτελέσει το κέντρο τής παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας στους τομείς της Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας. Παρόντες θα είναι όλοι οι μεγάλοι διαστημικοί οργανισμοί ανά τον κόσμο (NASA, ESA κ.ά.), καθώς και η αιχμή του δόρατος της διεθνούς διαστημικής τεχνολογίας. Περίπου 2.500 επιστήμονες -εκ των οποίων δύο νομπελίστες- θα δώσουν επίσης το “παρών”, τόσο με φυσική παρουσία όσο και διαδικτυακά (το συνέδριο θα είναι “υβριδικό” λόγω πανδημίας) από τουλάχιστον 37 χώρες, ενώ πολλές θα είναι οι ανακοινώσεις και οι παρουσιάσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του συνεδρίου.

 Τη σημασία του συνεδρίου και το πρόγραμμα του παρουσίασε η Οργανωτική Επιτροπή της 44ης Γενικής Συνέλευσης της Διεθνούς Επιτροπής Διαστημικής Έρευνας (η οποία ιδρύθηκε το 1958) σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Για το συνέδριο μίλησαν ο Σταμάτης Κριμιζής (Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ερευνών του Διαστήματος της Ακαδημίας Αθηνών και Πρόεδρος της Επιστημονικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου), ο Μανώλης Γεωργούλης (Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Αστρονομίας της Ακαδημίας Αθηνών, Εθνικός Εκπρόσωπος στην COSPAR και Πρόεδρος της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου), μέσω τηλεδιάσκεψης η αστροφυσικός και πλανητολόγος Αθηνά Κουστένη (Διευθύντρια Ερευνών στο Αστεροσκοπείο του Παρισιού, Πρόεδρος της Επιτροπής της COSPAR για την Πλανητική Προστασία και Μέλος της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου), ο Ιωάννης Δαγκλής (Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου), ο Μάνος Κιτσώνας (Διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, που παρέχει στην οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου) και η Σίσσυ Λιγνού (Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρεία διοργάνωσης συνεδρίων AFEA Travel & Congress Services).

Μεταξύ άλλων, τονίστηκε ότι το κόστους άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ (με τη σημαντική συμβολή χορηγών) συνέδριο θα βοηθήσει να αναδειχθεί η μικρή αλλά σημαντική εγχώρια κοινότητα διαστημικής επιστήμης και τεχνολογίας, να συγκεντρωθεί στη χώρα μας η μεγάλη ελληνική επιστημονική διασπορά, καθώς επίσης να ευαισθητοποιηθεί η ελληνική κοινή γνώμη, ιδίως η νέα γενιά, σχετικά με τις διαστημικές δυνατότητες της Ελλάδας.

Στην οργάνωση του συνεδρίου συμμετέχουν πολλά ελληνικά ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Ήδη έχουν έχουν κατατεθεί προς παρουσίαση περισσότερες από 3.500 επιστημονικές ανακοινώσεις από περίπου 2.900 επιστήμονες δεκάδων χωρών. Στο συνέδριο θα λειτουργήσουν 30 παράλληλες αίθουσες συνεδριών και στη διάρκεια του επταήμερου αναμένονται 1.170 ώρες επιστημονικής αλληλεπίδρασης συνολικά.Πηγή