Επιτυχείς αρχικές δοκιμές για το μη επανδρωμένο τεθωρακισμένο όχημα μάχης Type-X

Τις αρχικές του δοκιμές κινητικότητας πέρασε το μη επανδρωμένο τεθωρακισμένο όχημα Type-X Robotic Combat Vehicle της Milrem Robotics.

Το Type-X RCV έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει μηχανοκίνητες μονάδες και είχε ανακοινωθεί το καλοκαίρι του 2020. Προορίζεται να αποτελέσει ένα «έξυπνο» συνοδό αρμάτων μάχης και ΤΟΜΑ (τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης), ικανό, σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, να αναλαμβάνει τις «πιο δύσκολες αποστολές και θέσεις», μειώνοντας το κίνδυνο για το στρατιωτικό προσωπικό.

«Το Type-X θα παρέχει ίση ή μεγαλύτερη ισχύ πυρός και τακτική χρήση σε μια μονάδα εξοπλισμένη με ΤΟΜΑ. Παρέχει μέσα διάσπασης εχθρικών αμυντικών θέσεων με ελάχιστο κίνδυνο για τις φίλιες δυνάμεις και η αντικατάσταση ενός απωλεσθέντος RCV αποτελεί μόνο πρόβλημα επιμελητειακού χαρακτήρα» είπε ο Κούλνταρ Βάαρσι, διευθύνων σύμβουλος της εσθονικής εταιρείας.

Το Type-X μπορεί να εξοπλιστεί με πυροβόλο μέχρι και 50 χιλιοστών, ενώ με πυροβόλο των 30 χιλιοστών ενδείκνυται και για αερομεταφερόμενες δυνάμεις: Τα αεροσκάφη C-130J και KC-390 μπορούν να μεταφέρουν ένα Type-Χ, ένα Α400Μ δύο και ένα C-17 πέντε.

«Το όχημα θα είναι εξοπλισμένο με έξυπνες λειτουργίες, όπως “follow-me”, πλοήγηση μέσω waypoints και εντοπισμό εμποδίων με τεχνητή νοημοσύνη να αποτελεί μέρος των αλγορίθμων του» είπε ο Βάαρσι, προσθέτοντας πως οι software developers της εταιρείας έχουν ακολουθήσει μια νέα και καινοτόμα προσέγγιση για να είναι δυνατή η διεξαγωγή επιχειρήσεων μέσω τηλεχειρισμού σε μεγαλύτερες ταχύτητες. Το βάρος του είναι 12 τόνοι, ενώ οι μικρές του διαστάσεις (ύψος 2,2 μέτρων) σε συνδυασμό με τον κινητήρα στο πίσω μέρος, σύμφωνα με την εταιρεία, παρέχουν μικρό οπτικό και θερμικό ίχνος. Παράλληλα, όπως λέει η Milrem Robotics, είναι τρεις με τέσσερις φορές ελαφρύτερο και σημαντικά πιο οικονομικό από ένα συμβατικό ΤΟΜΑ.

Το Type-X είναι στην ουσία ένα σχέδιο για ένα ταχυκίνητο αρθρωτό όχημα πολλαπλών ρόλων το οποίο αποτελεί πλατφόρμα για μια «οικογένεια» μη επανδρωμένων τεθωρακισμένων οχημάτων. Όπως τονίζει η εταιρεία, είναι το πρώτο όχημα που είναι ειδικά σχεδιασμένο ως μη επανδρωμένο και προορίζεται να αποτελέσει ζωτικής σημασίας τμήμα μηχανοκίνητων μονάδων.Πηγή