Επαναστατική μέθοδος τεχνητής γονιμοποίησης σε ποντίκια ίσως βοηθήσει και τους ανθρώπους

Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα πειραμάτων γονιμότητας που γίνονται σε ποντίκια δημιουργούν βάσιμες ελπίδες ότι μπορεί να βρεθεί λύση σε προβλήματα γονιμότητα που αντιμετωπίζουν οι άνδρες. Υπολογίζεται ότι ένα στα επτά ζευγάρια αντιμετωπίζουν προβλήματα τεκνοποίησης με το 50% των περιπτώσεων να οφείλεται σε προβλήματα γονιμότητας των ανδρών. 

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τόκιο κατάφερε να δημιουργήσει εργαστηριακά σπέρμα ποντικών από βλαστικά κύτταρα ποντικών. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Science» οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα εργαστηριακά βλαστικά κύτταρα εμφυτεύθηκαν σε αρσενικά ποντίκια που αντιμετώπιζαν πρόβλημα στειρότητας και τα ποντίκια κατάφεραν στη συνέχεια να τεκνοποιήσουν.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν βλαστικά κύτταρα εμβρύων τα οποία τοποθετήθηκαν σε μια «χημική σούπα» όπως την ονομάζουν οι ερευνητές για να μετατραπούν σε σπερματικά. Στη συνέχεια τα τροποποιημένα κύτταρα εμφυτεύθηκαν στους όρχεις των ποντικών για να μετατραπούν σε ώριμο σπέρμα το οποίο με την σειρά του εμφυτεύθηκε σε ωάρια σε μια… τρωκτική έκδοση τεχνητής γονιμοποίησης. Η μέθοδος αποδείχτηκε επιτυχής αφού μέσω αυτής γεννήθηκαν πολλά νέα ποντικάκια. Σύμφωνα με τους ειδικούς η μέθοδος αυτή δείχνει ότι μπορεί να ακολουθηθεί και στον άνθρωπο και αν ξεκινήσει μια τέτοια προσπάθεια θα χρησιμοποιηθούν σε πρώτη τουλάχιστον φάση ανδρικά δερματικά κύτταρα για να μετατραπούν σε σπερματικά.

 Πηγή