Επίσημες συνομιλίες ΗΠΑ- Ρωσίας για τη διαστημική ασφάλεια

ΗΠΑ και Ρωσία θα πραγματοποιήσουν αυτή την εβδομάδα τις πρώτες τους επίσημες, διμερείς συνομιλίες σχετικά με τη διαστημική ασφάλεια από το 2013, στον απόηχο των αμερικανικών καταγγελιών για δοκιμή ρωσικού διαστημικού όπλου σε τροχιά, δήλωσε την Παρασκευή Αμερικανός αξιωματούχος.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Ουάσινγκτον ελπίζει να προωθήσει νόρμες υπεύθυνης συμπεριφοράς, όπως είπε ο αρμόδιος υφυπουργός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κρίστοφερ Φορντ, ζητώντας μεγαλύτερη σταθερότητα, προβλεψιμότητα και εργαλεία διαχείρισης κρίσεων. Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι οι συνομιλίες θα λάμβαναν χώρα τη Δευτέρα στη Βιέννη.

Ο Φορντ είπε σε δημοσιογράφους πως οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία και η Κίνα έχουν ήδη μετατρέψει το διάστημα σε θέατρο στρατιωτικών επιχειρήσεων, σημειώνοντας πως η US Space Command έχει πει ότι διαθέτει στοιχεία πως η Ρωσία δοκίμασε αντιδορυφορικό όπλο σε τροχιά στις 15 Ιουλίου. «Αυτό που κάνουν υποδεικνύει στον κόσμο πως είναι σε θέση να καταστρέφουν δορυφόρους σε τροχιά με άλλους δορυφόρους…είναι ανησυχητικό, προκλητικό, επικίνδυνο, και δεν συστήνεται να κάνουν κάτι τέτοιο» είπε ο Φορντ, προσθέτοντας πως «ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να τους μεταδώσουμε αυτό το μήνυμα και να δουλέψουμε πάνω σε έναν καλύτερο τρόπο για να δείχνουν οι χώρες ανάλογη αυτοσυγκράτηση και υπεύθυνη συμπεριφορά σε τροχιά, επειδή κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ξεφύγει και να επιδεινωθεί γρήγορα στο μέλλον».

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε ποιος θα ήταν επικεφαλής της αμερικανικής ομάδας ή να πει εάν θα συζητηθεί πιθανή αντικατάσταση της New START (New Strategic Arms Reduction Treaty), που θέτει σε ΗΠΑ και Ρωσία όριο 1.550 πυρηνικών κεφαλών στα στρατηγικά πυρηνικά όπλα που είναι σε υπηρεσία. Πηγή