Εναλλακτικό «δέρμα» για ρούχα από μανιτάρια

Το δέρμα και το συνθετικό δέρμα έχουν αρνητική επίδραση στο περιβάλλον εξαιτίας των διαδικασιών και των χημικών που χρησιμοποιούνται κατά την παραγωγή τους. Σε αυτό το πλαίσιο, ερευνητές του VTT παρουσίασαν τεχνολογία που επιτρέπει τη συνεχή παραγωγή φύλλων δέρματος μυκηλίου με το μέτρο, η οποία ενδείκνυται για βιομηχανική χρήση. Οι πρώτες εφαρμογές αυτού του υλικού θα μπορούσαν να είναι αξεσουάρ, παπούτσια, ρούχα κ.α.

«Αυτό το υλικό έχει δερμάτινη όψη και αίσθηση και μπορεί να είναι δυνατό σαν δέρμα ζώου. Επίσης παρέχει τη δυνατότητα χρωματισμού και διαμόρφωσης μοτίβων» είπε ο Γκεζά Τσιλβάι, senior scientist του VTT.

To μυκήλιο από μύκητες είναι μια βιολογικής προέλευσης πρώτη ύλη που μπορεί να υποστεί επεξεργασία με βιώσιμο τρόπο, ώστε να δημιουργηθούν «δερμάτινα» υλικά. Μέχρι τώρα η αύξηση του όγκου της παραγωγής με τις παρούσες μεθόδους αποτελούσε πρόκληση, λόγω των αναγκών της καλλιέργειας μυκηλίου, ωστόσο η διαδικασία που παρουσίασαν οι ερευνητές του VTT αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα.

Η εν λόγω τεχνολογία για την παραγωγή εναλλακτικών υλικών με βάση το δέρμα από μυκήλιο βασίζεται στην καλλιέργειά του σε απλούς κατά τα άλλα βιοαντιδραστήρες. Τα οφέλη αυτής της προσέγγισης είναι πολλά- μεταξύ των οποίων ότι υπάρχει η δυνατότητα αύξησης κλίμακας για εμπορικές/ βιομηχανικές εφαρμογές, αλλά και η χρήση αντίστοιχων τεχνικών στις βιομηχανίες τροφίμων, χημικών, φαρμάκων κ.α.

Προς το παρόν η ομάδα του VTT διερευνά πιθανές εφαρμογές σε τομείς όπως τα αξεσουάρ, τα παπούτσια και τα ρούχα, ενώ διερευνώνται μέθοδοι για την αύξηση της αντοχής απέναντι σε σκισίματα και φθορά γενικότερα, μέσω προσεγγίσεων βιολογικού χαρακτήρα.

 Πηγή