Εκπληκτικές εικόνες από την εκρηκτική συνύπαρξη ενός αστρικού ζεύγους (βίντεο)

Καλλιτεχνική απεικόνιση του RS Ophiouchi.

Σε απόσταση πέντε χιλιάδων ετών φωτός από τη Γη βρίσκεται ένα από τα πιο ενδιαφέροντα δυαδικά συστήματα στο γαλαξία μας. Πρόκειται για ένα ερυθρό γίγαντα και ένα λευκό νάνο. Το σύστημα ονομάζεται RS Ophiuchi και αποτελεί στόχος των αστρονόμων για πολλούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι ο Ήλιος ανήκει στη κατηγορία των άστρων που στη τελική φάση της ζωής του θα γίνει ερυθρός γίγαντας και θα καταλήξει λευκός νάνος οπότε είναι ευνόητο ότι οι επιστήμονες έχουν την ευκαιρία να μελετούν ταυτόχρονα τις δύο καταστάσεις που θα βρεθεί το μητρικό μας άστρο.

Ερυθρός γίγαντας είναι η κατάσταση στην οποία ένα άστρο διογκώνεται πολύ και στη περίπτωση του Ήλιου αυτό θα συμβεί σε περίπου πέντε δισ. έτη όπου αναμένεται να καταπιεί κυριολεκτικά τον Ερμή και την Αφροδίτη ενώ η Γη αν δεν εξαφανιστεί στο εσωτερικό του άστρου θα έρθει σε απόσταση αναπνοής με αυτό και μετατραπεί σε ένα καμένο διαστημικό βράχο. Στη συνέχεια ο ερυθρός γίγαντας συρρικνώνεται και μετατρέπεται σε ένα «αστρικό πτώμα» όπως χαρακτηρίζουν οι ειδικοί τους λευκούς νάνους.

Ο δεύτερος λόγος που το RS Ophiuchi αποτελεί στόχο παρατηρήσεων είναι τα φαινόμενα που εξελίσσονται εκεί εξαιτίας των αλληλεπιδράσεων των δύο κοσμικών σωμάτων που στροβιλίζονται το ένα γύρω από το άλλο σε πολύ κοντινή απόσταση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο λευκός νάνος να απορροφά ύλη του ερυθρού γίγαντα. Η ύλη αυτή, κυρίως υδρογόνο, συσσωρεύεται στην επιφάνεια του λευκού νάνου και θερμαίνεται. Αυτό έχει αποτέλεσμα η μάζα του να αυξάνεται και ο συνδυασμός πίεσης και θερμοκρασίας που αναπτύσσονται στον λευκό νάνο να προκαλούν θερμοπυρηνικές εκρήξεις. Εχει διαπιστωθεί ότι αυτές οι εκρήξεις εκδηλώνονται στο RS Ophiuchi κάθε περίπου 15 έτη.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ στη Γερμανία δημοσιεύουν στην επιθεώρηση «Nature Astronomy» τα ευρήματα των παρατηρήσεων τους στο RS Ophiuchi τις οποίες έκαναν χρησιμοποιώντας το ζεύγος τηλεσκοπίων MAGIC που βρίσκεται στα Κανάρια Νησιά.

MAX-PLANCK-INSTITUT FÜR PHYSIK

Από τις παρατηρήσεις προέκυψαν ανάμεσα στα άλλα εντυπωσιακές εικόνες αλλά και βίντεο από τα φαινόμενα που εξελίσσονται στο δυαδικό σύστημα.

 

 

 Πηγή