Δοκιμή ρομποτικού σκάφους για αχαρτογράφητα νερά από το Βασιλικό Ναυτικό

Ένα νέο ρομποτικό σκάφος που μπορεί να χρησιμοποιείται για την ταχεία χαρτογράφηση/ εξέταση άγνωστων νερών και τη συλλογή δεδομένων δοκιμάζεται από το Βασιλικό Ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Otter Pro άρχισε τις δοκιμές στο Defence Diving School από την ομάδα του Project Hecla του ναυτικού. Σε δοκιμές που έγιναν στη Λίμνη Χόρσι, το σκάφος ήταν σε θέση να συλλέξει εικόνες σόναρ μιας σειράς ναυαγίων, ενώ παράλληλα εντόπισε ίχνη από τη δραστηριότητα δυτών.

Όπως ανακοινώθηκε, μέσα στην πρώτη του ώρα στο νερό, το σκάφος, που ελεγχόταν από εκπαιδευμένο προσωπικό, απέδειξε πως είναι ικανό για ταχύτατη και αποτελεσματική συλλογή πληροφοριών. Όπως είπε ο πλοίαρχος Γκράχαμ Μίμπρις, επικεφαλής των δοκιμών, «αν και το Otter Pro χρησιμοποιείται για να επιτρέψει στο Project Hecla να εξελίξει μελλοντικά concepts επιχειρήσεων για μη επανδρωμένα οχήματα επιφανείας σε μελλοντικές εφαρμογές στρατιωτικής χαρτογράφησης, έχει αρχίσει να αποδεικνύεται ανώτερο υπαρχόντων φορητών συστημάτων…το όχημα ήταν έτοιμο μέσα σε μια ώρα από την άφιξή του, έχοντας μεταφερθεί στο σημείο με βαν. Η ομάδα στην πρώτη της έξοδο χαρτογράφησε τη Λίμνη Χόρσι (7.000 τετραγωνικά μέτρα) σε 40 λεπτά και μετά παρήγαγε ένα βιώσιμο προϊόν μέσα σε μια ώρα. Αυτό επετεύχθη με τριμελή ομάδα, χωρίς την ανάγκη σκάφους ή εγκαταστάσεων για εκτόξευση ή ανάκτηση».

Επόμενο στάδιο θα είναι η διεξαγωγή δοκιμών σε πιο πολύπλοκο περιβάλλον, με την επεξεργασία δεδομένων σε σχεδόν πραγματικό χρόνο να εξελίσσεται περαιτέρω.Πηγή