Δικό της διαστημικό σταθμό σχεδιάζει να αποκτήσει η Ρωσία

H Ρωσία σχεδιάζει να δημιουργήσει τον δικό της διαστημικό σταθμό και επανδρωμένα διαστημόπλοια με φτερά, σύμφωνα με τον Ντμίτρι Ρογκόζιν, γενικό διευθυντή της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας, Roscosmos.

Όπως αναφέρει το RT, ο Ρογκόζιν είπε, μιλώντας στη Radio Komsomolskaya Ravda, πως ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) προορίζεται να λειτουργεί για άλλα επτά με δέκα χρόνια, και ότι η Ρωσία θα βρίσκεται στην αιχμή των εξελίξεων.

Όπως είπε, ως μια χώρα που ήταν πάντα μπροστά στον τομέα των διαστημικών σταθμών, η Ρωσία θα έπρεπε να αρχίσει δουλειά πάνω στη δημιουργία ενός νέου. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα εάν ο σταθμός θα είναι μόνο για επισκέψεις ή για μακρά διαμονή, ή αν θα έχει εθνικό ή διεθνή χαρακτήρα, με «η τεχνική εκπαίδευση θα έπρεπε να αρχίσει τώρα».

Ο Ρογκόζιν επίσης είπε πως η Roscosmos εξετάζει το ενδεχόμενο ενός επανδρωμένου διαστημοπλοίου με φτερά (διαστημοπλάνου) για πτήσεις σε διαστημικούς σταθμούς, που θα μπορούσε να βοηθήσει στην κατασκευή του νέου σταθμού.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Roscosmos, ένα τέτοιο ρωσικό «διαστημικό λεωφορείο» θα αποτελούσε τον πνευματικό διάδοχο του σοβιετικού Buran- της σοβιετικής εκδοχής του διαστημικού λεωφορείου που πραγματοποίησε μόνο μία, και μη επανδρωμένη, αποστολή, το 1988.

Ο Ρογκόζιν αναφέρθηκε επίσης στις αμερικανικές κινήσεις για τη δημιουργία ζωνών στη Σελήνη και την εξόρυξη και εκμετάλλευση πόρων στο διάστημα, λέγοντας πως η Μόσχα δεν θα επιτρέψει την ιδιωτικοποίηση της Σελήνης από κανέναν και πως δεν θα συμμετέχει σε μια κούρσα για τη Σελήνη που θυμίζει προεκλογικό αγώνα.

 Πηγή