Διερευνάται «χακάρισμα» 150.000 καμερών

Μια εταιρεία στην Καλιφόρνια διερευνά μια υπόθεση hacking μεγάλης κλίμακας που φέρεται να έχει επηρεάσει 150.000 από τις κάμερες ασφαλείας της.

Οι χάκερ φέρονται να έχουν παραβιάσει τη Verkada, μια εταιρεία ασφαλείας που παρέχει κάμερες σε εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Tesla. Το κλεμμένο υλικό περιλαμβάνει εικόνες από το εσωτερικό νοσοκομείων, σχολείων και εταιρειών, σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ η Verkada είπε στο BBC ότι «διερευνάται η κλίμακα και η έκταση αυτού του ζητήματος».

Η εταιρεία ενημέρωσε το βρετανικό δίκτυο επίσης πως έχουν ενημερωθεί οι αρχές, ωστόσο δεν επιβεβαίωσε την έκταση και κλίμακα της υπόθεσης που ανέφερε το Bloomberg.

Έχει αναφερθεί ότι οι χάκερ ήταν σε θέση να δουν βίντεο από το εσωτερικό κλινικών, ψυχιατρικών νοσοκομείων, φυλακών και της ίδιας της Verkada. Μεταξύ των εταιρειών που ενδεχομένως να έχουν εκτεθεί είναι η Tesla και η Cloudflare, η οποία ανέφερε στο BBC ότι έχουν ενημερωθεί για κάποιες κάμερες που μπορεί να έχουν παραβιαστεί.

Σε ένα βίντεο η αυθεντικότητα του οποίου δεν έχει επιβεβαιωθεί φαίνονται μέλη του προσωπικού νοσοκομείου να κρατάνε έναν άντρα στο κρεβάτι του, ενώ ένα άλλο δείχνει ανάκριση ενός άνδρα με χειροπέδες σε αστυνομικό τμήμα.

Οι χάκερ λένε επίσης ότι απέκτησαν πρόσβαση στις κάμερες ασφαλείας του δημοτικού σχολείου του Σάντι Χουκ στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ, όπου ένας ένοπλος σκότωσε πάνω από 20 άτομα το 2012.

Μιλώντας στο Bloomberg, χάκερ (Τίλι Κότμαν, από την Ελβετία) ανέλαβε την ευθύνη, λέγοντας πως οι λόγοι είναι «περιέργεια, αγώνας για ελευθερία για την ελευθερία της πληροφορίας, μια μεγάλη δόση αντικαπιταλισμού, ένα ίχνος αναρχισμού- και πολλή διασκέδαση για να μην το κάνει κανείς».

Η επίθεση δε θεωρείται πως ήταν ιδιαίτερα πολύπλοκη- αποκτήθηκε πρόσβαση στη Verkada μέσω ενός λογαριασμού «Super Admin». Το Bloomberg έγραψε πως μετά την επικοινωνία με τη Verkada οι χάκερ έχασαν την πρόσβαση στα βίντεο και τα αρχεία.

Σύμφωνα με το Reuters, πίσω από την ενέργεια βρίσκεται μια μικρή ομάδα χάκερ. Όπως υποστηρίχθηκε, επιδίωξαν να τραβήξουν την προσοχή στο θέμα της παρακολούθησης ανθρώπων, αφού είχαν βρει στοιχεία login για τα administrative εργαλεία online.

Στην ιστοσελίδα της η Verkada λέει ότι έχει 5.200 πελάτες, μεταξύ των οποίων πόλεις, πανεπιστήμια και ξενοδοχεία. Οι κάμερές της έχουν σημειώσει επιτυχία επειδή συνδυάζονται με λογισμικό για την αναζήτηση συγκεκριμένων ατόμων ή αντικειμένων, και οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση εξ αποστάσεως, μέσω του cloud.Πηγή