Διανομή συσκευών ιχνηλάτησης επαφών για τον κορωνοϊό στη Σιγκαπούρη

Η Σιγκαπούρη άρχισε να διανέμει συσκευές ιχνηλάτησης επαφών για τον κορωνοϊό με τεχνολογία Bluetooth, στο πλαίσιο των μέτρων της για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Τα αποκαλούμενα tokens της TraceTogether αποτελούν εναλλακτική στην εφαρμογή για smartphone της κυβέρνησης. Στόχος είναι τα άτομα που δεν έχουν κινητό ή που θα προτιμούσαν να μην χρησιμοποιήσουν.

Όπως αναφέρει το BBC, η ανακοίνωση εξελήφθη με προβληματισμό σε διάφορους τομείς για θέματα ιδιωτικότητας.

Η πρώτη δόση των συσκευών προορίζεται για ευπαθείς ηλικιωμένους που δεν έχουν οικογενειακή στήριξη ή έχουν προβλήματα κινητικότητας. Τα tokens έχουν δικούς τους κωδικούς QR και δεν χρειάζονται φόρτιση, καθώς έχουν μπαταρία που διαρκεί μέχρι και εννιά μήνες.

Οι συσκευές αυτές λειτουργούν ανταλλάσσοντας σήματα Bluetooth με άλλα κοντινά TraceTogether ή τηλέφωνα που έχουν την εφαμοργή TraceTogether. Οι χρήστες ενημερώνονται από ειδικό αξιωματούχο εάν έχουν βρεθεί κοντά σε κάποιον άνθρωπο που μολύνθηκε. Εάν επιβεβαιωθεί πως έχουν μολυνθεί με κορωνοϊό, τα δεδομένα κατεβαίνουν από τη συσκευή.

Προβληματισμοί έχουν εκφραστεί για θέματα ιδιωτικότητας, με υπουργούς της κυβέρνησης να ξεκαθαρίζουν πως δεν είναι σχεδιασμένες για να δείχνουν τις κινήσεις των χρηστών. Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης επίσης έχει πει ότι τα δεδομένα θα κρυπτογραφούνται και θα παραμένουν στη συσκευή για μάξιμουμ 25 ημέρες. Επίσης, οι αρχές τονίζουν πως δεν υπάρχει δυνατότητα απευθείας πρόσβασης εξ αποστάσεως, καθώς τα tokens δεν έχουν δυνατότητες Ίντερνετ και κινητής τηλεφωνίας- όπως και ότι δεν υπάρχει σύνδεση GPS.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της πόλης, από τότε που λανσαρίστηκε η εφαρμογή TraceTogether, τον Μάρτιο, έχει γίνει downloaded από περίπου 2,1 εκατ. άτομα.Πηγή