«Βαφτίσια» για το ιαπωνικό επανδρωμένο όχημα εδάφους για τη Σελήνη

Η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία (JAXA) και η Toyota Motor Corporation ανακοίνωσαν πως δόθηκε όνομα στο επανδρωμένο, αεροστεγές όχημα που αναπτύσσουν από κοινού για τη Σελήνη.

Σύμφωνα με τη JAXA, το όνομα Lunar Cruiser επελέγη λόγω του «αισθήματος οικειότητας» που παρέχει στους ανθρώπους οι οποίοι εμπλέκονται στην ανάπτυξη και κατασκευή του πρωτοτύπου, στο πλαίσιο του κοινού προγράμματος, αλλά και στο ευρύτερο κοινό. Το όνομα αυτό παραπέμπει εσκεμμένα στο Toyota Land Cruiser SUV και «αποφασίστηκε με βάση την ποιότητα, ανθεκτικότητα και αξιοπιστία που αναμένεται από το αεροστεγές σεληνιακό όχημα, και το concept που είχε επί μακρόν η Toyota για το Land Cruiser, που ήταν οι άνθρωποι να “επιστρέφουν ζωντανοί”, κάτι που ισχύει ακόμα περισσότερο για το σεληνιακό όχημα, το οποίο θα ταξιδεύει στο αφιλόξενο περιβάλλον της επιφάνειας της Σελήνης».

Η JAXA και η Toyota υπέγραψαν μια συμφωνία συνεργασίας πάνω στην ανάπτυξη ενός επανδρωμένου οχήματος για τη Σελήνη πέρυσι, με χρονοδιάγραμμα εκτόξευσης στο δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας του 2020. Ήδη συνεργάζονται πάνω στην κατασκευή εξαρτημάτων για δοκιμές και του ίδιου του πρωτοτύπου μέσα στο τρέχον δημοσιονομικό έτος. Η δουλειά αυτή περιλαμβάνει τη χρήση προσομοιώσεων για να διαπιστωθούν οι επιδόσεις όσον αφορά στην τροφοδοσία με ενέργεια και την ψύξη/ απαλλαγή από τη θερμότητα κατά την οδόηγηση, την κατασκευή και αξιολόγηση ελαστικών και τη χρήση εικονικής πραγματικότητας και μοντέλων πλήρους κλίμακας για να εξεταστεί η διαρρύθμιση του εξοπλισμού στην καμπίνα. Επίσης, είναι σε εξέλιξη συναντήσεις σε επίπεδο βιομηχανιών με βάση την ιδέα μιας «σεληνιακής κοινότητας με το επανδρωμένο αεροστεγές όχημα να πρωτοπορεί» (γνωστά και ως Team Japan Study Meeting). Οι συναντήσεις αυτές εστιάζουν στο πώς το όχημα αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει το σημείο έναρξης για το όραμα μιας μελλοντικής κοινότητας στην επιφάνεια της Σελήνης, συζητώντας παράλληλα τις προκλήσεις γύρω από αυτόν τον στόχο.Πηγή