Βέλγιο: Βρυξέλλες εναντίον Uber

Οι οδηγοί της Uber δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν τα smartphone τους και την τοποθεσία τους για να μεταφέρουν τους πελάτες τους στις Βρυξέλλες, κάτι που σταματά αποτελεσματικά το σύστημα ταξί που βασίζεται σε app στην πρωτεύουσα της ΕΕ, δήλωσε η τοπική κυβέρνηση τη Δευτέρα.

Οι οδηγοί που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τα smartphone τους μπορούν να τιμωρούνται πλέον με πρόστιμο, προσωρινή αναστολή ή οριστική ανάκληση της άδειας τους ή δήμευση του οχήματός τους βάσει ενός νέου κανονισμού για τα ταξί.

«Το πρόβλημα είναι ότι το ίδιο το σύστημα είναι καταδικάσιμο», δήλωσε ο υπουργός-πρόεδρος των Βρυξελλών Ρούντι Βερβόορτ στο RTBF. «Απλώς λέω σε όλους να σεβαστούν τους κανόνες, αυτό είναι όλο.»

Περισσότεροι από 2.000 οδηγοί προσφέρουν διαδρομές μέσω της εφαρμογής Uber στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, ο Βερβόορτ δήλωσε ότι η Uber βασίζεται σε ένα ξεχωριστό σύστημα ενοικίασης αυτοκινήτων με οδηγούς για να παρακάμψει μια προηγούμενη απαγόρευση της χαμηλού κόστους υπηρεσίας UberPop χωρίς να τηρεί τους κανόνες.

Η εταιρεία λέει ότι αναζητά μια λύση με τις ενώσεις ταξί και την περιφερειακή διοίκηση στις Βρυξέλλες. Κατηγόρησε την παρωχημένη νομοθεσία της πόλης για ταξί που χρονολογείται από το 1995, χρόνια πριν από την εμφάνιση των smartphone. Οι επικριτές της απόφασης ισχυρίζονται πως «είναι σαν να ζητάς από κάποιον να μαγειρέψει χωρίς κατσαρόλες και τηγάνια».

«Το Συνταγματικό Δικαστήριο αξιολογεί επί του παρόντος κατά πόσον οι οδηγοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν το smartphone τους για να λάβουν αιτήματα μεταφοράς στις Βρυξέλλες», δήλωσε εκπρόσωπος της Uber. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως ένα χρόνο.

Ο Βέλγος κεντροδεξός βουλευτής Κριστόφ ντε Μπεουκέλερ ζήτησε να επανεξεταστεί η πολιτική. «Στη μέση μιας πανδημίας, μετά από μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, η βελγική κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες οικογένειες», είπε στο Twitter.

με πληροφορίες από το PoliticoΠηγή