Ανακοινώθηκε ο νέος Qualcomm Snapdragon 888 που υπόσχεται 25% καλύτερες επιδόσεις

Η Qualcomm ανακοίνωσε την κορυφαία της πλατφόρμα επεξεργαστή για τα smartphones ναυαρχίδες επόμενης γενιάς, η οποία υπόσχεται καλύτερες επιδόσεις του κύριου επεξεργαστή, της μονάδας γραφικών και τις επιδόσεις στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Παράλληλα, η νέα πλατφόρμα υπόσχεται και μεγαλύτερη διάρκεια στις μπαταρίες των συσκευών. 

 

Η πλατφόρμα Snapdragon 888 ενσωματώνει νέο κύριο επεξεργαστή (system-on-a-chip) βασισμένο στην αρχιτεκτονική των 5nm ενώ αποτελεί και την πρώτη υλοποίηση της εταιρείας που συνδυάζει την συνύπαρξη της τεχνολογίας Cortex-X1 της ARM με την οκταπύρηνη μονάδα επεξεργασίας Kryo 680. 

 

Πιο συγκεκριμένα, η πλατφόρμα ενσωματώνει έναν “υπέρ-πυρήνα” Cortex-X1 χρονισμένο στα 2.84GHz, τρεις υψηλής απόδοσης πυρήνες Cortex-A78 χρονισμένους στα 2.84GHz και τέσσερις χαμηλότερης απόδοσης πυρήνες Cortex-A55 χρονισμένους στα 1.8GHz. Με αυτά τα δεδομένα, η Qualcomm θεωρεί ότι η νέα της πλατφόρμα επιτυγχάνει 25% βελτιωμένη συνολική απόδοση και 25% μειωμένη κατανάλωση ενέργειας. 

 

Για την κάλυψη του τομέα των γραφικών η πλατφόρμα “φοράει” τη νέα Adreno 660 GPU η οποία επίσης προσφέρει έως και 35% βελτιωμένα γραφικά και έως 20% χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Υπάρχει ακόμη ενσωματωμένος ο επεξεργαστής εικόνας Spectra 580 του οποίου οι επιδόσεις είναι βελτιωμένες κατά 35% σε σχέση με τα προγενέστερα μοντέλα και επιτρέπει στην κάμερα του smartphone να συλλαμβάνει έως και 120 εικόνες ανά δευτερόλεπτο σε ανάλυση της τάξης των 12 Megapixel. 

 

Άλλα τμήματα της πλατφόρμας είναι ο επεξεργαστής Τεχνητής Νοημοσύνης Hexagon 780 και το μόντεμ Snapdragon X60 5G το οποίο εξασφαλίζει ταχύτητες download της τάξης των 7.5 Gbps και ταχύτητες upload έως 3 Gbps, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία μόντεμ 5G 3ης γενιάς της Qualcomm. 

 

Επιπλέον, για πρώτη φορά ενσωματώνεται σε πλατφόρμα της Qualcomm ο Hypervisor, μια λειτουργία που επιτρέπει την γρήγορη εναλλαγή μεταξύ διαφορετικών λειτουργικών συστημάτων ή επιτρέπει στις εφαρμογές να απομονώνονται από το βασικό λειτουργικό σύστημα για λόγους ιδιωτικότητας ή για να υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα σε διαφορετικά προφίλ χρήσης (π.χ. επαγγελματικό και προσωπικό προφίλ χρήσης).

 

Άλλη νέα τεχνολογία που έχει ενσωματωθεί στην πλατφόρμα Snapdragon 888 είναι το σύστημα FastConnect που προσφέρει υποστήριξη των ασύρματων τεχνολογιών WiFi 6 και Bluetooth 5.2 καθώς επίσης της τεχνολογίας ασύρματης φόρτισης Quick Charge 5. Η τελευταία επιτυγχάνει φόρτιση από το 0 στο 50% μίας μπαταρίας σε χρόνο μόλις πέντε λεπτών. Τέλος, ενσωματώνεται η τεχνολογία αναγνώρισης δακτυλικού αποτυπώματος 3D Sonic της Qualcomm. 

 

Οι πρώτες συσκευές με ενσωματωμένη την πλατφόρμα Snapdragon 888 αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους εντός του πρώτου τριμήνου του 2021. Πηγή