Έμπολα: νεκρός στις ΗΠΑ, πανικός στην Ευρώπη – Συγκίνηση για τον σκύλο Εξκάλιμπερ

post thumbnail

Πανικό έχει προκαλέσει στην Ευρώπη η εμφάνιση κρουσμάτων ασθενών που πάσχουν από τον ιό Έμπολα, την ώρα που έχασε τη ζωή του ο πρώτος ασθενής από τον ιό σε αμερικανικό έδαφος και στην Ισπανία μια νοσοκόμα με τον σύζυγό της και ακόμα τρία άτομα βρίσκονται σε καραντίνα.

—Διάδοση του ιού στην Ευρώπη

Αναπόφευκτη χαρακτήρισε την εμφάνιση περισσότερων κρουσμάτων του ιού Έμπολα στην Ευρώπη,  η περιφερειακή επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη Σουζάνα Ζακάμπ, λόγω των ταξιδιωτικών σχέσεων με την Αφρική.

Ηδη πολλά κράτη της Ευρώπης, ανάμεσα στα οποία η Βρετανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Ελβετία, η Νορβηγία και η Ισπανία, έχουν νοσηλεύσει αρρώστους που έπασχαν από τη θανατηφόρα ασθένεια με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να βρίσκονται στην πιο επισφαλή θέση.

Η Ζακάμπ δήλωσε στο Reuters ότι ο ιός θα εμφανιστεί στη Γαλλία και τη Βρετανία πριν από τα τέλη του Οκτωβρίου.

—Κριτική στην Ισπανία

Εντωμεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε εξηγήσεις από τις ισπανικές Αρχές για τον χειρισμό της υπόθεσης με την ισπανίδα νοσοκόμα που βρέθηκε θετική στον ιό και εξέφρασε αμφιβολίες για την ετοιμότητας της χώρας να υποδεχθεί ασθενείς του αιμορραγικού πυρετού, αλλά καινα αντιμετωπίσει περιστατικά πιθανόν θα εμφανιστούν στο μέλλον.

H 40χρονη νοσηλεύτρια Τερέσα Ρομέρο είναι το πρώτο άτομο που μολύνεται από τον ιό έξω από τη Δυτική Αφρική και αποτελούσε μέλος μιας ειδικά εκπαιδευμένης ομάδας για τη διαχείριση των πασχόντων από τον ιό. Σύμφωνα με πληροφορίες είχε βοηθήσει τον ασθενή ιερέα –που κατέληξε από το νόσημα– να αλλάξει εσώρουχο και είχε μεταβεί στο δωμάτιό του για να συλλέξει υλικό μετά τον θάνατό του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και τα πτώματα των προσβληθέντων από τον φονικό ιό είναι εξαιρετικά μολυσματικά.

Έως χθες ο διοικητής του νοσοκομείου, Ραφαέλ Περέζ Σανταμαρίνα, έλεγε ότι κανείς δεν γνωρίζει πώς ακριβώς μολύνθηκε η νοσοκόμα από τον ιό και ότι τηρούνται όλα τα διεθνή πρωτόκολλα που επιβάλλονται για τα μολυσματικά νοσήματα.

Μαζί με τη Ρομέρο, κρατούνται σε καραντίνα σε νοσοκομείο της Μαδρίτης ο σύζυγός της και τρία ακόμη άτομα.

Ένα πέμπτο άτομο, συνάδελφος και φίλη της κ. Ρομέρο, εισήχθη στο νοσοκομείο το πρωί της Τεράρτης με ελαφρύ πυρετό, ενώ περισσότερο από 50 άτομα σε ολόκληρη την Ισπανία βρίσκονται υπό παρακολούθηση.

—Νεκρός στις ΗΠΑ

Πέθανε τελικώς ο ασθενής που νοσηλευόταν λόγω μόλυνσης από τον ιό Έμπολα σε νοσοκομείο του Ντάλας, όπως ανακοίνωσε το ίδιο το νοσοκομείο.

“Ο Τόμας Ντάνκαν ήταν ο άνθρωπος που μετέφερε τον ιό στις ΗΠΑ, όμως κατέληξε”, ανακοίνωσε το νοσοκομείο Texas Health Presbyterian.

Ο ασθενής, που προσβλήθηκε από τον ιό στην πατρίδα του Λιβερία, νοσηλευόταν σε απομόνωση σε νοσοκομείο του Ντάλας, ενώ ακόμη τέσσερα άτομα που διέμεναν στο ίδιο διαμέρισμα με τον Ντάνκαν βρίσκονται σε απομόνωση και εξετάζονται από τους γιατρούς. Πενήντα ακόμα άτομα που ήρθαν σε επαφή με τον Τόμας Ντάνκαν παρακολουθούνται από τις αμερικανικές αρχές.

Αξίζει να σημειωθεί πως τις τελευταίες μέρες νοσηλευόταν σε κρίσιμη, αλλά σταθερή κατάσταση, σύμφωνα με τα όσα έλεγαν οι θεράποντες ιατροί τους.

Συνολικά ο Έμπολα έχει κοστίσει τη ζωή σε 3.439 ανθρώπους, στη συντριπτική τους πλειονότητα σε πέντε κράτη της Αφρικής: Λιβερία, Γουινέα, Σιέρα Λεόνε, Νιγηρία και Σενεγάλη.

—Συγκίνηση και επεισόδια για τον Εξκάλιμπερ

Ο Εξκάλιμπερ, ο σκύλος της ισπανίδας νοσοκόμας που προσεβλήθη από τον ιό Έμπολα, θανατώθηκε έπειτα από απόφαση των ισπανικών αρχών, ανακοίνωσε ο δήμος της Μαδρίτης.

Η ευθανασία του Εξκάλιμπερ προκάλεσε διαμαρτυρίες από υπέρμαχους των δικαιωμάτων των ζώων, ενώ 374.000 άνθρωποι είχαν υπογράψει μια αίτηση με την οποία ζητούσαν ο σκύλος «να μπει σε καραντίνα», αντί να του γίνει ευθανασία, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται για έναν απλό σκύλο, αλλά «για ένα μέλος της οικογένειας».

Υπήρχε κίνδυνος ο Εξκάλιμπερ «να μεταδώσει την ασθένεια στους ανθρώπους», ανέφερε ο δήμος της Μαδρίτης στην ανακοίνωσή του, η οποία εκδόθηκε μόλις 40 λεπτά μετά την απομάκρυνση του σκύλου από το σπίτι της ασθενούς, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την απόφασή του.

Στον σκύλο αρχικά έγινε νάρκωση «για να μη υποφέρει», αναφέρει η ανακοίνωση.

Τα στοιχεία έχουν δείξει «ότι οι σκύλοι μπορούν να είναι φορείς θετικών αντισωμάτων του ιού Έμπολα», γεγονός που σημαίνει ότι «μπορούν να είναι φορείς του ιού χωρίς να παρουσιάζουν συμπτώματα», είχε εξηγήσει χθες Τρίτη η υγειονομική υπηρεσία του δήμου της Μαδρίτης.

Οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των ζώων προσπάθησαν να εμποδίσουν τις αρχές να πάρουν τον Εξκάλιμπερ, ενώ είχε ξεκινήσει και μια εκστρατεία υποστήριξής του στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Στη διάρκεια των επεισοδίων που ξέσπασαν όταν οι αρχές έπιασαν τον Εξκάλιμπερ μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας τραυματίστηκαν δύο άνθρωποι, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο σύζυγός της, Χαβιέ Λιμόν, που έχει τεθεί σε καραντίνα για προληπτικούς λόγους είναι εκείνος που ενημέρωσε την κοινή γνώμη χθες Τρίτη για την επικείμενη ευθανασία του Εξκάλιμπερ.

«Μου είπαν ότι αν δεν τους έδινα την άδεια, θα προσέφευγαν στη δικαιοσύνη για να μπούνε στο σπίτι μου με τη βία και να θυσιάσουν τον σκύλο», δήλωσε ο Χαβιέ, σύζυγος της νοσοκόμας στην εφημερίδα Ελ Μούντο.

Ο Χαβιέ Λιμόν ζήτησε τη βοήθεια του κόσμου για να μην θανατωθεί ο αγαπημένος τους «Εξκάλιμπερ» με βίντεο που αναρτήθηκε στο ίντερνετ.

econews


EcoNews.gr » slideshow