Τι αλλάζει σε Επιστρεπτέες Προκαταβολές, ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ, γονικές παροχές – Διευκρινίσεις από φοροτεχνικό (video)

Διευκρινίσεις για το πακέτο των οικονομικών μέτρων και τις εξειδικεύσεις που έκανε ο υπουργός Οικονομικών, μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, έδωσε το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ ο φοροτεχνικός Αγαμέμνων Σταυρόπουλος.

Σχετικά με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, όσον αφορά στις επιχειρήσεις που είχαν ιδρυθεί πριν την 1/1/2019 ισχύουν τα εξής:

  • Επιστρέφουν μόνο το 25% αν έχουν πτώση τζίρου άνω του 70% και ζημιές.
  • Επιστρέφουν μόνο το 33% αν έχουν πτώση τζίρου από 30%-70% και ζημιές.
  • Όλες οι υπόλοιπες επιστρέφουν το 50%.
  • Για όλες ισχύει η προϋπόθεση τήρησης της ρήτρας διατήρησης προσωπικού.

Για τις επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν μετά την 1/1/2019 ισχύουν τα εξής:

  • Επιστρέφουν μόνο το 25% όσες έχουν πτώση τζίρου άνω του 30% και ζημιές.
  • Όλες οι υπόλοιπες επιστρέφουν το 33%.
  • Η επιστροφή θα γίνει σε 60 δόσεις αρχής γενομένης τον Ιανουάριο του 2022, ενώ αν πληρωθεί εφάπαξ θα υπάρξει επιπλέον έκπτωση 15%.

Όσον αφορά στο επίδομα θέρμανσης διευρύνεται κατά 20%.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ, αυτό συνεχίζεται με επιδότηση των δόσεων των δανείων των νοικοκυριών για 3 ακόμα μήνες, δηλαδή από τους 8 φτάνει τους 11 μήνες η επιδότηση.

  • Σχετικά με τις γονικές παροχές αυτό που θα ισχύσει είναι ότι δημιουργείται αφορολόγητο ύψους 800.000 ευρώ για κάθε γονέα.

Σχετικά με την προκαταβολή φόρου για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, αυτή θα μειωθεί από το 100% στο 55%, και για τα νομικά πρόσωπα από το 100% στο 80%.

Παρατείνεται επίσης η ισχύς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ 13% στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια των κινηματογράφων και στο τουριστικό πακέτο έως τον Ιούνιο του 2022.

Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ, η σημαντικότερη αλλαγή που είναι ότι η ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο φόρο.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Πηγή