Λαγκάρντ: Ανάληψη δράσης για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας

Τη λήψη νέων μέτρων τον Δεκέμβριο για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης προανήγγειλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Aναλαμβάνει δράση, αναπροσαρμόζοντας όλα τα «διαθέσιμα όπλα» της, όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Η αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 και η συνακόλουθη εντατικοποίηση των περιοριστικών μέτρων επιβαρύνει τη δραστηριότητα και συνιστά σαφή επιδείνωση των βραχυπρόθεσμων προοπτικών» ανέφερε η κα. Λαγκάρντ, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ αποκάλυψε ότι η προοπτική της ευρωπαϊκής οικονομίας έχει επιδεινωθεί καθώς η ανάκαμψη της έχει χάσει τη δυναμική της. Τα νέα αυτά δεδομένα αναμένεται να ποσοτικοποιηθούν στις προβλέψεις που θα δημοσιοποιήσει η ΕΚΤ τον Δεκέμβριο.

Υπό το φως των παραπάνω εξελίξεων, η ΕΚΤ θα αναπροσαρμόσει όχι μόνο το βεληνεκές των νομισματικών μέτρων που ήδη εφαρμόζει, αλλά και κρίσιμες παραμέτρους αυτών.

Στο «οπλοστόσιο» των μέτρων περιλαμβάνονται τα προγράμματα αγοράς ομολόγων που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και οι μηχανισμοί παροχής φθηνής ρευστότητας προς τις τράπεζες.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί το πακέτο των ομολόγων που αγοράζει η ΕΚΤ (μόνον το ύψος του προγράμματος PEPP φθάνει το 1,35 δισ. ευρώ, παράλληλα μέσω του προγράμματος ΑΡΡ η ΕΚΤ αγοράζει κάθε μήνα 140 δισ. ευρώ έως τέλος του έτους) αλλά και να διευρυνθεί το μενού των επιλέξιμων τίτλων.

Η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε και πάλι τη σπουδαία σημασία του νέου Μηχανισμού στήριξης της ΕΕ (επόμενης γενιάς), σημειώνοντας ότι είναι αναγκαίο να τεθεί σε λειτουργία χωρίς καθυστερήσεις.
Εφόσον τα κεφάλαια διατίθενται για παραγωγικές δημόσιες δαπάνες και συνοδεύονται από διαρθρωτκές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την παραγωγικότητα, η σχετική πρωτοβουλία της ΕΕ θα συμβάλει σε μια ταχύτερη, ισχυρότερη και πιο ομοιόμορφη ανάκαμψη και θα αυξήσει την ανθεκτικότητα των οικονομιών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Πηγή