«Δεν είμαι ήρωας» λέει το στέλεχος της Google που κρατείτο στην Αίγυπτο

Την εμπειρία της κράτησής του επί 12 ημέρες περιέγραψε σε συνέντευξή του ο Ουαέλ Γόνιμ, στέλεχος της Google που είχε συλληφθεί στη διάρκεια των διαδηλώσεων στην Αίγυπτο. «Ήμουν με δεμένα μάτια επί δώδεκα ημέρες, δεν άκουγα τίποτε, δεν ήξερα τίποτε» δήλωσε σε συνέντευξή του σε ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο, διευκρινίζοντας ότι συνελήφθη στις 27 Ιανουαρίου και ότι πέρασε τις επόμενες ημέρες στα χέρια των υπηρεσιών ασφαλείας της Αιγύπτου.


Παρά το γεγονός ότι η Διεθνής Αμνηστία είχε εκφράσει την ανησυχία ότι μπορεί να υποστεί βασανιστήρια, ο Γόνιμ δήλωσε ότι δεν του συνέβη τίποτε. «Δεν είμαι ήρωας, κοιμόμουν επί 12 ημέρες. Ήρωες είναι αυτοί που ήταν στο δρόμο, που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, που θυσίασαν τη ζωή τους, που χτυπήθηκαν, που συνελήφθησαν, που εκτέθηκαν σε κίνδυνο» υπογράμμισε.


Στην ίδια συνέντευξη, ο Γόνιμ δήλωσε ότι του έκανε εντύπωση το γεγονός ότι οι δυνάμεις ασφαλείας τον αποκαλούσαν προδότη. «Οποιοσδήποτε με καλές προθέσεις είναι προδότης, επειδή το να είσαι κακός είναι το φυσιολογικό» είπε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Εάν ήμουν προδότης, θα είχα μείνει στη βίλα μου στα Εμιράτα και θα έβγαζα πολλά λεφτά και θα έλεγα, όπως όλοι οι άλλοι: “Ας αφήσουμε τη χώρα αυτή να καταστραφεί”».


Το στέλεχος της Google επιβεβαίωσε ότι είναι ο διαχειριστής στο Facebook της σελίδας «Είμαστε όλοι ο Χαλέντ Σαΐντ», η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκεται πίσω από «την επανάσταση της νεολαίας στο Internet». «Αυτή είναι μια επανάσταση της νεολαίας στο Internet και τώρα είναι η επανάσταση όλων των Αιγυπτίων» τόνισε χαρακτηριστικά.


Ήταν 6 Ιουνίου 2010, όταν πέθανε στην Αλεξάνδρεια ο 28χρονος Χαλέντ Σαΐντ ο οποίος είχε ξυλοκοπηθεί άγρια από αστυνοµικούς, τους είχε εξοργίσει καθώς λένε ένα βίντεο που είχε ανεβάσει στο YouTube ο νεαρός µπλόγκερ, δείχνοντάς τους να µοιράζουν ένα σακούλι µαριχουάνας. Η σελίδα που δημιούργησε ο Ουαέλ Γόνιμ συμμετείχε στη διοργάνωση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.  Όταν το τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε εικόνες νεαρών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων ο Γόνιμ χαμήλωσε το κεφάλι του κλαίγοντας.