Σχέδιο «μετάβασης εξουσίας» ετοιμάζει ο Μουμπάρακ, με τους διαδηλωτές να επιμένουν

Έναν «σαφή οδικό χάρτη» για την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας, δηλώνει ότι σχεδιάζει η αιγυπτιακή κυβέρνηση, ανακοινώνοντας ότι συγκροτήθηκαν δύο επιτροπές με στόχο την τροποποίηση του Συντάγματος. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος καλωσόρισε τον «εθνικό διάλογο», την ώρα που οι διαδηλωτές -απορρίπτοντας τις εξαγγελίες Μουμπάρακ- παρέμειναν για 15η ημέρα στην πλατεία Ταχρίρ. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν, ο Μουμπάρακ υπέγραψε ένα προεδρικό διάταγμα, το οποίο ορίζει τη δημιουργία δύο επιτροπών που θα έχουν ως στόχο να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την ομαλή μετάβαση της εξουσίας.


Η μία επιτροπή θα έχει ως στόχο την εφαρμογή τροποποιήσεων του Συντάγματος, καθώς και τις απαραίτητες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, ενώ η δεύτερη επιτροπή θα παρακολουθεί την εφαρμογή των συμφωνηθέντων από τους συμμετέχοντες στον εθνικό διάλογο. Ο Ομάρ Σουλεϊμάν, τόνισε, μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, ότι ο Μουμπάρακ επιδοκιμάζει την «εθνική συναίνεση», λέγοντας ότι αυτό «επιβεβαιώνει ότι βαδίζουμε στο σωστό δρόμο για να ξεπεράσουμε τη σημερινή κρίση».


Υπενθυμίζεται ότι ένας «εθνικός διάλογος» ξεκίνησε την Κυριακή μεταξύ αξιωματούχων της κυβέρνησης και των δυνάμεων της αντιπολίτευσης,  προκειμένου να επιτευχθεί μια «ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας που θα βασίζεται στο Σύνταγμα».  Ο Ομάρ Σουλεϊμάν τόνισε ότι «ένας σαφής οδικός χάρτης έχει τεθεί με χρονοδιάγραμμα για την ειρηνική και οργανωμένη μεταβίβαση της εξουσίας». Οι τροποποιήσεις που αποτελούν αντικείμενο του διαλόγου αυτού έχουν σχέση με τον αριθμό των υποψηφιοτήτων στις προεδρικές εκλογές καθώς και στην προεδρική θητεία.


Οι εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τον προσεχή Σεπτέμβριο. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι θα παραμείνει στην εξουσία, παρά τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις που ζητούν την παραίτησή του. Παράλληλα, μία τρίτη επιτροπή που θα ξεκινήσει εργασίες μέσα στις επόμενες ημέρες, θα διερευνήσει τις συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές και πολέμιους του Μουμπάρακ και θα στείλει τα συμπεράσματά της στο γενικό εισαγγελέα.


Οι διαδηλωτές στο Κάιρο, απέρριψαν τις εξαγγελίες του Αιγύπτιου αντιπροέδρου. Η πλατεία Ταχρίρ, επίκεντρο της εξέγερσης από τις 25 Ιανουαρίου, ήταν ασφυκτικά γεμάτη και την Τρίτη.  Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν αιγυπτιακές σημαίες και πανό στα οποία είχαν γράψει «Ο λαός θέλει να ανατρέψει το καθεστώς», κύριο σύνθημα του κινήματος αμφισβήτησης. Σε ανακοίνωσή τους, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι χαρακτήρισαν τις μεταρρυθμίσεις ως «μερικές» και κάλεσαν τον Μουμπάρακ να παραιτηθεί, προκειμένου να υποχωρήσει η -δικαιολογημένη, όπως είπαν- οργή των Αιγύπτιων πολιτών.


Εν τω μεταξύ, το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 297 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τις βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών στην Αίγυπτο. Η μη κυβερνητική οργάνωση έχει μέχρι σήμερα επιβεβαιώσει 232 θανάτους στο Κάιρο, 52 στην Αλεξάνδρεια και 13 στο Σουέζ. Τα περισσότερα από τα θύματα καταγράφηκαν το διήμερο 28-29 Ιανουαρίου και είχαν χτυπηθεί από πραγματικές σφαίρες κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών. Πολλοί όμως σκοτώθηκαν από πλαστικές σφαίρες και από δακρυγόνα που εκτοξεύτηκαν εναντίον του πλήθους από πολύ μικρή απόσταση.


Οι εξελίξεις στον αραβικό κόσμο αποτελούν έναν πονοκέφαλο για τον Λευκό Οίκο.  «Τέλεια θύελλα» χαρακτήρισε η Χίλαρι Κλίντον τις εξεγέρσεις που ξεκίνησαν στην Τυνησία, συνεχίστηκαν στην Αίγυπτο και ενδέχεται να εξαπλωθούν στην Ιορδανία, την Υεμένη ή τη Σαουδική Αραβία.  Κάτι τέτοιο απειλεί να θέσει σε κίνδυνο ολόκληρο το σύστημα συμμαχιών που έχουν οικοδομήσει οι ΗΠΑ στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Αυτό που διακυβεύεται σήμερα είναι στρατηγικά συμφέροντα όπως το πετρέλαιο και η τύχη του Ισραήλ.