Είναι εύκολο το στραβοπάτημα, αλλά το χρέος θα ελεχθεί λέει ο Γ.Παπακωνσταντίνου

Τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα επιτύχει να ελέγξει το δημόσιο χρέος, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012- 2015. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο έλεγχος του δημοσίου χρέους, όπως αναφέρει και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, θα πραγματοποιηθεί με τη δημοσιονομική προσαρμογή, την ανάπτυξη, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, και τους καλύτερους όρους δανεισμού, ως απόρροια των προηγουμένων.


Στην ομιλία του, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε, επίσης, ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών τα επόμενα χρόνια, εφόσον αποδώσει η μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης στην οικονομία, με βάση τα τριμηνιαία στοιχεία. Και επισήμανε ότι το τραπεζικό σύστημα πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αυτό προϋποθέτει την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας. Ακόμη, παρέσχε εκ νέου τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να θιγούν μισθοί, συντάξεις και φόροι.


Η ΝΔ απορρίπτει για δεύτερη φορά την πρόσκληση σε διάλογο του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, θεωρώντας ότι συνιστά «επικοινωνιακό τέχνασμα και αναζήτηση συνενόχων» και αντιπροτείνει διάλογο στη Βουλή, όπως προβλέπεται από το νόμο για τη Δημοσιονομική Διαχείριση και Ευθύνη.  Η ΝΔ θεωρεί ότι η κυβέρνηση οφείλει να ακολουθήσει την κοινοβουλευτική διαδικασία για την ανοικτή και ουσιαστική συζήτηση του Πλαισίου και όχι «την επικοινωνιακή διαχείριση με προσχηματικούς διαλόγους, χωρίς τη διατύπωση, από την πλευρά της, συγκεκριμένων θέσεων και προτάσεων». Η ΝΔ υποστηρίζει ότι ο διάλογος μεταξύ των κομμάτων είναι σοβαρή υπόθεση, ωστόσο «η κυβέρνηση εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα της πολιτικής και της λειτουργίας της, δεν αναζητά συνομιλητές αλλά «συνενόχους» για την επιβολή νέων, πρόσθετων μέτρων».


Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας απέρριψε και αυτός τη νέα πρόταση του υπουργού Οικονομικών για διάλογο και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πρόταση για συνάντηση με τα πολιτικά κόμματα «προσπαθεί να δημιουργήσει ένα μπλοκ των προθύμων να εφαρμόσουν την πολιτική του Μνημονίου», αλλά, όπως είπε, σε μια τέτοια προσπάθεια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει θέση.


«Εξαιρετικά επικίνδυνη» για την οικονομία θεωρεί η Ντόρα Μπακογιάννη τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές τώρα. Ωστόσο παρατήρησε πως όποτε και αν γίνουν οι εκλογές θα υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις, το πολιτικό σκηνικό δεν θα είναι ίδιο με το σημερινό και «ο Γιώργος Παπανδρέου θα είναι ο τελευταίος πρωθυπουργός μονοκομματικής κυβέρνησης». Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας επιτέθηκε παράλληλα στον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι επί της ηγεσίας του «η ΝΔ του σήμερα είναι ένα κόμμα το οποίο ακολουθεί τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ στον τρόπο έκφρασης και στο αντιμνημονιακό του πάθος».