Αναβάλλεται για την Παρασκευή η απόφαση για την έκδοση του Άσαντζ στη Σουηδία

Την Παρασκευή θα συνεχιστεί η διαδικασία ενώπιον του βρετανικού δικαστηρίου που εξετάζει το αίτημα περί έκδοσης του ιδρυτή του Wikileaks, Τζούλιαν Άσαντζ, στη Σουηδία ο οποίος κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση δύο γυναικών. Οι δύο ημέρες που είχαν οριστεί για να δοθούν οι καταθέσεις δεν ήταν τελικά αρκετές για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και έτσι την Παρασκευή οι δικηγόροι των δύο πλευρών θα κληθούν να κάνουν την τελική αγόρευσή τους.


Ωστόσο, ο δικηγόρος του Άσαντζ και Σουηδός νομικός κατηγόρησαν τις σουηδικές Αρχές για τον παρατυπίες στον τρόπο με τον οποίο στοιχειοθετήθηκε η υπόθεση εναντίον του Άσαντζ. Όπως σημειώνουν η ευρεία δημοσιότητα που έλαβε η υπόθεση σε συνδυασμό με την τακτική για ακροάσεις κεκλεισμένων των θυρών σημαίνουν ότι δεν θα έχει δίκαιη δίκη.


Ο εισαγγελέας ο οποίος χειρίστηκε αρχικά την υπόθεση «λειτούργησε κατά των νόμων της εμπιστευτικότητας, αναφέροντας σε εφημερίδα ταμπλόιντ ότι ο Τζούλιαν είναι ύποπτος για βιασμός» είπε ο Σουηδός δικηγόρος. Πρόσθεσε δε ότι στον Τύπο διέρρευσαν πληροφορίες και από τους αστυνομικούς. Ο 39χρονος Αυστραλός καταζητείται στη Σουηδία μετά τις καταγγελίες δύο εθελοντριών του Wikileaks ότι τις κακοποίησε σεξουαλικά τον περασμένο Αύγουστο. Ο Άσαντζ αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Έχει αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση και ζει στην κατοικία υποστηρικτή του ανατολικά του Λονδίνου χωρίς δικαίωμα να βγει από τα όρια της. Η απόφαση του δικαστή θα εκδοθεί αρκετές εβδομάδες αργότερα, ενώ και οι δύο πλευρές μπορούν να ασκήσουν έφεση πριν εκτελεστεί.