Χρ. Ζερεφός: H Ελλάδα κινδυνεύει από ερημοποίηση – Στα 700 δισ. ευρώ το κόστος της κλιματικής αλλαγής (video)

Για την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ο παρατεταμένος καύσωνας που πλήττει τη χώρα μίλησε στην εκπομπή “Αθήνα – Τόκιο ο Χρήστος Ζερεφός, Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας.

«Η αποσταθεροποίηση του κλίματος είναι ένα στοιχείο που πρέπει γνωρίζει ο κόσμος καθώς και το πώς να προστατευθεί», δήλωσε στην ΕΡΤ ο επιστήμονας που ασχολείται με τη μελέτη του κλίματος.

«Οι καύσωνες του 1987 για την περιοχή των Βαλκανίων και ο καύσωνας του 2003 για τη βορειοδυτική Ευρώπη αποτέλεσαν σημεία επαγρύπνησης και αναδιάταξης της γνώσης μας, διότι είχαμε πάνω από 2.500 θερμόπληκτους στην Ελλάδα και στη 70.000 στην Ευρώπη το 2003. Στους αντίστοιχους καύσωνες ο κόσμος έμαθε να προστατεύεται και ότι δεν παίζουμε με τα στοιχεία της φύσης. Δυστυχώς δεν έχει μάθει να προστατεύεται από τις πλημμύρες και ιδιαίτερα όσες γίνονται από ακραία βροχόπτωση. Όλα αυτά είναι φαινόμενα που θα τα βλέπουμε συχνότερα», τόνισε ο κ. Ζερεφός.

«Σήμερα και αύριο είναι πιο επικίνδυνη ημέρα για δασική πυρκαγιά. Χάρηκα που το υπουργείο Δικαιοσύνης θα αλλάξει το αδίκημα της πρόκλησης φωτιάς από αμέλεια, από πλημμέλημα σε κακούργημα. Χαίρομαι που θα υπάρχει ένα φόβητρο ισχυρό γιατί οι άνθρωποι κοιτάνε τα πράγματα επιπόλαια», είπε ο επιστήμονας.

Κλιματική αλλαγή: Ποιες περιοχές κινδυνεύουν

«Η χώρα μας είναι ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή γιατί η ανατολική-νοτιοανατολική Ελλάδα κινδυνεύει από ερημοποίηση. Ο υδροφόρος ορίζοντας σε ολόκληρη την Μεσόγειο έχει κατεβεί πολλά μέτρα. Το ξέρουν καλά στη Θεσσαλία, όπως το ξέρουν και στο Καλοχώρι της Θεσσαλονίκης τα οποία κινδυνεύουν να γίνουν υφάλμυρα ή υποβρύχια ακόμα. Χρειάζεται να γίνουμε πιο προσεκτικοί σε σχέση με τη Φύση», προειδοποίησε ο κ. Ζέρεφος και τόνισε «το κόστος της κλιματικής αλλαγής, αν δεν κάνουμε τίποτα, αν δεν προσέξουμε μπορεί να ξεπεράσει τα 700 δισ. ευρώ στο τέλος του αιώνα. Θα προσθέσουμε άλλα δύο χρέη στο ήδη υπάρχον εξωτερικό χρέος».

Αναφερόμενος στο ποια μέτρα πρέπει να πάρουμε ο κ. Ζερεφός μίλησε τέλος για εξοικονόμηση των φυσικών πόρων, λιγότερη κατανάλωση νερού, λιγότερα σκουπίδια και πιο ευφυείς μεταφορές.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Πηγή