“Φωτιά” στα ακίνητα από τη νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών

Αυξήσεις – φωτιά στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, σε ποσοστό 25%, απαιτεί η Τρόικα και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από την πρώτη Ιανουαρίου 2012.

Η αύξηση αυτή, θα συμπαρασύρει δεκάδες άλλους φόρους, τέλη και εισφορές που βαρύνουν τα ακίνητα.

Όλα αυτά θα αυξηθούν ανάλογα με το ποσοστό αύξησης των αντικειμενικών. Δηλαδή, κατά 25%. Υπάρχουν όμως και κάποιοι φόροι και τέλη, το ύψος των οποίων θα αυξηθεί πολλαπλάσια του συγκεκριμένου ποσοστού. Δείτε γιατί:

Τεκμήρια: το τεκμαρτό εισόδημα υπολογίζεται με βάση ένα ποσό ανά τετραγωνικό, κλιμακωτά, ανάλογα με την επιφάνεια του ακινήτου. Όμως, για όσα ακίνητα έχουν αντικειμενική άνω των 2.800 ευρώ/τ.μ., το κόστος χρήσης και συντήρησης αυξάνεται κατά 40% και αν η αντικειμενική είναι πάνω από 5.000 ευρώ, αυξάνεται κατά 70%. Αυτό σημαίνει πως όσα ακίνητα βρίσκονται σε ζώνες από 2.240-2790 ευρώ/τ.μ., θα έχουν αυξημένα τεκμήρια κατά 40% και όσα είναι σε ζώνες από 4.000-4.990 ευρώ/τ.μ., θα έχουν αυξημένα τεκμήρια κατά 70%!

Χαράτσι ΔΕΗ: το συγκεκριμένο τέλος υπολογίζεται με βάση ένα συντελεστή ανά τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Αυτό σημαίνει πως, με το +25% στις αντικειμενικές, το χαράτσι θα αυξηθεί στις περισσότερες περιπτώσεις (στις δημοφιλείς περιοχές, που βρίσκονται στη μέση κατηγορία αξιών) κατά 33%, ενώ στις πολύ ακριβές περιοχές η αύξηση θα είναι μόλις 14%!

ΦΑ