Στόχος οι 5.000 οικειοθελείς επαναπατρισμοί προσφύγων και μεταναστών το 2020 (video)

Μετανάστες ιρακινής υπηκοότητας αναχώρησαν την Πέμπτη με ειδική πτήση με προορισμό τη Βαγδάτη, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Προγράμματος Εθελούσιων Επιστροφών. Παράλληλα, συνεχίζεται η εφαρμογή του προγράμματος μετεγκατάστασης 1.600 ασυνόδευτων ανήλικων σε χώρες της Ε.Ε.

Οι 134 Ιρακινοί επιβιβάστηκαν σε ειδική πτήση με προορισμό τη Βαγδάτη, παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Θα συνεχίσουμε τις εθελοντικές επιστροφές, έχουμε στόχο 5.000 μέσα στο 2020, δίνοντας πρώτη προτεραιότητα σε αυτούς που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου» τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Κάθε αιτών άσυλο που επιλέγει να διακόψει την πορεία της αίτησής του και να επιστρέψει στην πατρίδα του λαμβάνει επίδομα ύψους 2.000 ευρώ.

Δικαίωμα χρήσης της εθελούσιας επιστροφής έχουν μόνο όσοι έφτασαν στην Ελλάδα πριν από την 1η Ιανουαρίου του 2020.

«Αυτή η συνεργασία για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα όπως η μετανάστευση, δημιουργεί άλλη βάση, στέρεη βάση για ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Ιράκ, διότι πράγματι η συνεργασία ήταν υποδειγματική», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Παράλληλα, συνεχίζεται η εφαρμογή του προγράμματος μετεγκατάστασης 1.600 ασυνόδευτων ανήλικων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την Τετάρτη 18 παιδιά και έφηβοι αναχώρησαν με τελικό προορισμό το Βέλγιο.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου και 25% από εθνικούς πόρους.

/ Ρεπορτάζ: Ηλίας Κούκος, Πιέρρος Τζανετάκος

Πηγή