Στις 20 Απριλίου η εφαρμογή των μέτρων για την ανθρωπιστική κρίση

olomeleia

Την Δευτέρα 20 Απριλίου ξεκινά η περίοδος υποβολής αιτήσεων για τη δωρεάν επανασύνδεση ηλεκτρικών παροχών και δωρεάν παροχή ποσότητας ρεύματος, που αντιστοιχεί σε 300 kwh ανά μήνα, τη χορήγηση επιδόματος ενοικίου και την επιδότηση σίτισης, που γίνεται στα πλαίσια της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Η διάρκεια υποβολής των αιτήσεων είναι ένας μήνας (έως τις 20.05) και οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής εφαρμογής του Υπουργείου Εργασίας. Τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι είναι εισοδηματικά και περιουσιακά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου, το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Την Μ. Πέμπτη, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου επέσπευσε την υλοποίηση του πρώτου νόμου της κυβέρνησης 4320/2015, αναφορικά με τις ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων, που θα καταπολεμήσουν την ανθρωπιστική κρίση. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), δημοσιεύθηκε την ίδια ημέρα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όπου αναφέρονται οι όροι και οι προϋποθέσεις καθώς και οι διαδικασίες για την εφαρμογή των μέτρων.

Την ΚΥΑ υπογράφουν οι συναρμόδιοι υπουργοί Νίκος Βούτσης (Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης), Γιάννης Βαρουφάκης (Οικονομικών), Παναγιώτης Λαφαζάνης (Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας) και Πάνος Σκουρλέτης (Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και οι αναπληρωτές υπουργοί Γεώργιος Κατρούγκαλος (Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης), Όλγα – Νάντια Βαλαβάνη (Οικονομικών), Δημήτριος Μάρδας (Οικονομικών) και Θεανώ Φωτίου (Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης).

Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες διαδικτύου, θα μπορεί να απευθυνθεί στα Κέντρα Ενημέρωσης Πολιτών (ΚΕΠ) όπου θα του παρέχεται βοήθεια για τη συμπλήρωση και υποβολή της αίτησης.

Τα εισοδηματικά κριτήρια διαμορφώνονται ως εξής:

Μεμονωμένο άτομο: 2400 ευρώ
Οικογένεια χωρίς εξαρτώμενο μέλος ή άτομο με ένα εξαρτώμενο μέλος: 3600 ευρώ
Οικογένεια με 1 εξαρτώμενο μέλος ή άτομο με 2 εξαρτώμενα μέλη: 4200 ευρώ
Οικογένεια με 2 εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 3 εξαρτώμενα μέλη: 4800 ευρώ
Οικογένεια με 3 εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 4 εξαρτώμενα μέλη: 5400 ευρώ
Οικογένεια με 4 και άνω εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 5 και άνω εξαρτώμενα μέλη: 6000 ευρώ

Τα περιουσιακά κριτήρια διαμορφώνονται ως εξής:

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας (στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό) να μην υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατʼ άτομο, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 10.000 για κάθε εξαρτώμενο ανήλικο και με ανώτατο συνολικό όριο για κάθε άτομο ή οικογένεια το ποσό των 200.000 ευρώ.

Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του ατόμου ή του συνόλου των μελών της οικογένειας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού ή/ και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ., να μην υπερβαίνει για το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) το διπλάσιο του ορίου εισοδήματος για τη λήψη των παροχών της παρούσας απόφασης.