Σε «μέτρια ύφεση» η ευρωζώνη το πρώτο εξάμηνο του 2012

Ο ευρωπαίος επίτροπος για θέματα οικονομίας, Όλι Ρεν, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «μέτρια ύφεση» το πρώτο εξάμηνο του 2012, με την ανάκαμψη να μην αποτελεί πιθανότητα πριν το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ο κ. Ρεν έκανε την παραπάνω πρόβλεψη την Τρίτη ενώ οι υπουργοί οικονομικών της Ευρώπης ολοκλήρωναν διήμερες συνομιλίες στις Βρυξέλλες. Όπως είπε, οι αγορές πρόσφατα βελτίωσαν την άποψη τους για την ευρωζώνη, αλλά παραμένουν αρνητικές στις συνολικές τους προβλέψεις.

Οι υπουργοί οικονομικών επικέντρωσαν τις συζητήσεις τους στην επικίνδυνη οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Αθήνα στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους ιδιώτες επενδυτές για την περικοπή περίπου 100 δισεκατομμυρίων Ευρώ από το ελληνικό χρέος.

Ο Όλι Ρεν ανέφερε ότι η Ελλάδα «βρίσκεται πολύ κοντά» σε μια συμφωνία με τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αλλά τα ιδρύματα αυτά ανέφεραν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν εθελοντική μείωση μεγαλύτερη του 50% επί της ονομαστικής αξίας των ομολόγων.