Πότε αναμένεται η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

proedriko-megaro

 

Το Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου και η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, ακριβώς μία ημέρα αργότερα, μονοπωλούν το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης, για το λόγο αυτό η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας μετατοπίζεται μετά το Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακοίνωση του υποψηφίου Προέδρου πιθανολογείται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, καθότι κρίνεται σκόπιμο από την κυβέρνηση, η νέα Βουλή να ασχοληθεί πρώτα με τις προγραμματικές δηλώσεις. Ως πιθανή ημερομηνία φαίνεται να είναι η 16η Φεβρουαρίου, ημέρα Δευτέρα.

Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, απαιτείται η συναίνεση των 3/5 του συνόλου των βουλευτών και η ψηφοφορία είναι ονομαστική. Σε περίπτωση μη επίτευξης πλειοψηφίας, η παραπάνω διαδικασία επαναλαμβάνεται έπειτα από πέντε εργάσιμες ημέρες και το πρόσωπο που θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών, θα είναι ο νέος Πρόεδρος. Εάν δεν επιτευχθεί ούτε τότε πλειοψηφία, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί εκ νέου ύστερα από πέντε ημέρες. Ανάμεσα στα δύο πρόσωπα με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ψήφων, Πρόεδρος θα εκλεγεί εκείνος που θα καταφέρει να συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία.

Υποψήφια ονόματα για να διαδεχθούν τον Κάρολο Παπούλια είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος φέρεται να είναι και πιο κοντά στο να αναλάβει την Προεδρία, ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος. Η θητεία του Προέδρου είναι πενταετή ενώ ο εκλεγμένος Πρόεδρος έχει δικαίωμα επανεκλογής μόνο μία φορά.