Προειδοποίηση από Ιντερπόλ: Φόβοι για κλοπή και διάθεση εμβολίων “μαϊμού” (video)

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει, καθώς εκφράζονται φόβοι για κυκλώματα που ενδεχομένως θα αποπειραθούν είτε να κλέψουν, είτε να διακινήσουν εμβόλια «μαϊμού».

H Ιντερπόλ απέστειλε παγκόσμια προειδοποίηση προς τις 194 χώρες μέλη της να προετοιμαστούν για δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος που στοχεύουν τα εμβόλια για τον κορονοϊό.

Την ώρα, που πλησιάζουμε στην έγκριση και την παγκόσμια διανομή εμβολίων, η Ιντερπόλ προειδοποιεί για «πιθανή εγκληματική δραστηριότητα συνδεόμενη με την παραποίηση, την κλοπή ή την παράνομη προώθηση εμβολίων κατά του κορονοιού».

Η ομάδα της Ιντερπόλ για την εγκληματικότητα στο Διαδίκτυο, εντόπισε πρόσφατα 3.000 sites που συνδέονται με φαρμακεία ύποπτα για την πώληση πλαστών και παράνομων φαρμάκων και ιατρικού υλικού.

«Τα εγκληματικά δίκτυα θα στοχεύουν επίσης ανυποψίαστα μέλη του κοινού μέσω ψεύτικων ιστότοπων και ψευδών θεραπειών, τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία τους, ακόμη και για τη ζωή τους», προειδοποιεί.

Στην χώρα μας βρίσκεται σε εγρήγορση η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αν και απαγορεύεται στην Ελλάδα η πώληση φαρμάκων μέσω διαδικτύου.

Και οι ελληνικές αρχές έχουν ενημερωθεί και σε περίπτωση που χρειαστεί θα ενεργοποιήσει διαύλους επικοινωνίας με άλλες χώρες ενώ βρίσκονται σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς, όπως το υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΔΥ καθώς και η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας.

Ρεπορτάζ: Κάτια Νιάκαρη

Πηγή