Παρακολουθήσεις: Σκληρές ανακοινώσεις ενόψει της «μάχης» στη Βουλή

«Δε θα μείνει καμία σκιά», είναι το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. «Οι απαντήσεις θα δοθούν θεσμικά», αναφέρει το κυβερνητικό στρατόπεδο και παραπέμπει στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών μετά τις 22 Αυγούστου.

Απάντηση Οικονόμου σε Τσίπρα: Ύβρεις αλλά και ατυχείς λέξεις, συνδεδεμένες με περίεργες εποχές

«Οι θεσμοί της ελληνικής Πολιτείας είναι πολύ ισχυροί και ανθεκτικοί, όπως έχει αποδειχθεί πολλαπλώς από το 1974 και μετά, ιδιαίτερα το 2015. Η διερεύνηση και διαλεύκανση της νόμιμης επισύνδεσης στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη έχει ήδη δρομολογηθεί, με το δέοντα θεσμικό τρόπο, και το επόμενο βήμα είναι η συζήτηση στη Βουλή», επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και επικρίνει τον Αλέξη Τσίπρα ότι «μάταια προσπαθεί να υποδαυλίσει ένταση, χρησιμοποιώντας μάλιστα ύβρεις αλλά και ατυχείς λέξεις, συνδεδεμένες με περίεργες εποχές».

Σε νέα ανάρτησή του στο Twitter, o αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε: «Εδώ που φτάσαμε δεν αρκεί μια απλή εναλλαγή στην εξουσία. Απέναντι στο Κράτος – οικογενειακό λάφυρο, απαιτείται ένα σχέδιο ανάταξης της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας, που θα αφορά όχι μόνο την ΕΥΠ αλλά και Δικαιοσύνη, λειτουργία των ΜΜΕ, ανεξάρτητες αρχές και ελεγκτικούς μηχανισμούς».

Α. Τσίπρας: Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση 

Σκληρή γλώσσα κατά του πρωθυπουργού για τις παρακολουθήσεις χρησιμοποιεί ο Αλέξης Τσίπρας με άρθρο του στην “Εφημερίδα των Συντακτών”. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι παραμένει αδιάφορος για την αλήθεια, την ηθική και το σεβασμό του κράτους δικαίου.

“Όσο ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει να τα απαντήσει, τόσο μεγεθύνονται οι υποψίες όλων ότι όσα μέχρι τώρα γνωρίζουμε αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου”, τονίζει ο κ. Τσίπρας. Καλεί επίσης τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί λέγοντας ότι “έχει μια τελευταία πολιτική ευκαιρία να φύγει με κάποια αξιοπρέπεια”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για την εμπλοκή τρίτων χωρών στο θέμα των παρακολουθήσεων, καλεί τον κ. Δένδια να ξεκαθαρίσει την υπόθεση.

«Η ΝΔ “κλείνει το μάτι” στα ακροδεξιά και νεοσυντηρητικά ακροατήρια», λέει ο Δ. Μάντζος

Εάν κάτι περιμένει ένας πολίτης στην Ελλάδα του 2022 είναι να μπορεί τουλάχιστον να μιλάει ελεύθερα και με ασφάλεια και με φυσικό λόγο και στο τηλέφωνό του και στις ηλεκτρονικές του επικοινωνίες. Eμείς έχουμε ζητήσει εκλογές εδώ και τρεις μήνες στο δημόσιο διάλογο. Δεν μπορεί όμως ούτε η Κυβέρνηση ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ να “εργαλειοποιούν” το ζήτημα για μικροκομματική εκμετάλλευση, επισημαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος.

Αποφασισμένο να κλιμακώσει την πολιτική του παρέμβαση στο θέμα των παρακολουθήσεων, είναι το ΠΑΣΟΚ. Η Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνει ότι το πρόβλημα των παρακολουθήσεων δεν είναι μια μεμονωμένη υπόθεση, αφορά όλους τους πολίτες και «πρέπει να απολαμβάνουμε τις ελευθερίες που απορρέουν από την λειτουργία της Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει αίτημα στη Βουλή για να συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με την παρουσία όλων των αρμοδίων φορέων και φυσικά της ΕΥΠ.

ΚΚΕ: Στο απυρόβλητο το επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο

“Η σκιαμαχία κυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αφήνει στο απυρόβλητο το επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο που όλες οι κυβερνήσεις έστησαν με κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε βάρος των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων, που κατατάσσει τον καθένα εν δυνάμει στόχο των παρακολουθήσεων”, σημείωσε στο Real o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κ. Παπαδάκης και Λ. Νικολάου-Αλαβάνος κατέθεσαν χθες ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι «το θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε., το οποίο έχει ενσωματωθεί στις εθνικές νομοθεσίες, επιτρέπει τη γενικευμένη παρακολούθηση των επικοινωνιών, την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, τη συλλογή, επεξεργασία και ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων σε όλα τα κράτη-μέλη της».
Μία ημέρα πριν, ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου, με επίκεντρο υποθέσεις «συνακροάσεων» στην έδρα του κόμματος στον Περισσό –που καταγγέλλονται από το 2016– αλλά και αντίστοιχες υποθέσεις οι οποίες αφορούν το ΑΚΕΛ στην Κύπρο. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφέροντας ότι «το ΚΚΕ συμφωνεί στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη», σημειώνει ότι οι σχετικές καταγγελίες είναι εδώ και χρόνια «ουσιαστικά αναπάντητες».

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, η ανταλλαγή ανακοινώσεων το μόνο που προσφέρει είναι μια στείρα αντιπαράθεση για τη δημιουργία εντυπώσεων και μόνο και μικροκομματική εκμετάλλευση.Πηγή